Het klinkt misschien een beetje raar, maar dit is de allereerste keer dat ik mijn moestuindagboek schrijf terwijl ik IN de moestuin zit! Buiten, aan de tafel. Het is een graad of 12, helemaal niet warm dus. Maar je voelt de lente in de lucht! Bovendien ben ik snotverkouden, dus ik vind het om eerlijk te zijn juist even super lekker buiten, haha. Al die zuurstof in de lucht is zo fijn!
Groeten uit de mini moestuin
Ik heb wel eens vaker geprobeerd buiten blogjes te tikken, maar het licht is hier op het dakterras vaak veel te fel. Zelfs met de parasol open zie ik normaal niets op het scherm. Maar nu, op deze bewolkte dag, gaat het nét! Een kopje thee met honing en wat dropjes om de zere keel te verlichten erbij, en ik ben klaar om jullie de laatste updates te geven over mijn kleine moestuin (die momenteel vooral een bloementuin is, haha!).
So(w) Celebrate
Ik ben natuurlijk lekker aan de gang gegaan met zaaien de afgelopen weken (vandaar die slechte woordgrap hierboven: Sow Celebrate ;-)). Onder andere mijn radijs, paksoi, spinazie, wortels, peultjes en sugarsnaps zijn lekker aan het groeien. Ook heb ik aardappels gepoot. Ik doe een experimentje dit jaar: ik heb dezelfde soort pootaardappels in een speciale aardappelkweekzak en in een aardappelpot van Elho gedaan.
De zak heeft dezelfde diameter als de pot, maar de randen kun je oprollen. En dus kun je de zak steeds groter maken elke keer als je de aarde aanvult (aanaarden heet dat, zorgt voor meer groei en hopelijk meer aardappels). Ik ben erg benieuwd of er straks verschil is qua opbrengst tussen de pot en de zak! Ik heb ze tegelijkertijd gepoot, tot nu toe zijn de plantjes in de pot wel wat groter. Maar dat zegt natuurlijk nog niks ;-). Keep you posted!
Vruchtdragende groente
Ik heb weer balkontomaten gezaaid (tot nu toe geen denderend succes mee, altijd last van die nare Phytophtora), omdat ik eigenlijk vind dat ze in een moestuin thuishoren. Ik heb geen kas of afdakje hierboven, dus steeds als het flink regent, gaat de plant eraan. Maar goed, ik blijf het proberen!
Ook ben ik begonnen met het voorkiemen van de babypompoenen en klimcourgettes. Tikje aan de vroege kant, maar ach. Ik heb er gewoon veel plezier in, en kan ze meestal best lang in leven houden in de kweekkast. Overigens: de zaadjes en plantjes van de courgette en de pompoen lijken zoveel op elkaar, ik hoop maar dat ik ze netjes uit elkaar weet te houden met mijn rommelige brein.
Met pompoen heb ik tot nu toe trouwens ook nog geen succes gehad. Vorig jaar heb ik het niet eens gepoogd. Maar ik wil het gewoon nog eens proberen, dit keer in de bakken die we gaan ophogen (daarover zo meer). Nieuwe ronden, nieuwe kansen. We gaan ervoor!
Eerste oogst? Mwa, nog niet echt
Het is pas half april, en ik heb helaas nog niet veel kunnen oogsten. Maart is koud, somber en nat geweest. En april is weliswaar al wat zachter en ietsje zonniger, maar echt opschieten wil het nog niet met de gezaaide groentjes. Zelfs de radijsjes zijn er nog niet. Maar geduld is een schone zaak.
De temperaturen stijgen langzaam, en voor we het weten zeuren we weer over dat het te heet is buiten ;-). Ik heb al wel wat sla geoogst trouwens! Maar die heb ik als kiemplantjes gekocht in het tuincentrum, dus die hadden een voorsprong. Oja, en kruiden natuurlijk. Verse bieslook en ook al wat eerst blaadjes dragon uit eigen tuin, zo yummie!
Bloemen geven me nu zoveel plezier!
Wat me de afgelopen weken de meeste vreugde heeft gebracht, zijn de bloemen. Ten eerste de bloesem aan de appelboom van minitree en de bonsai van Fruticos (waarvan ik dacht dat ik hem vermoord had, haha). Maar met met name de twee bakken vol tulpen en narcissen. Ik heb ze dit jaar 2x zo vol gezet en ook nog een grote pot gevuld met narcissen. Het is een schitterende bloemenweelde, ik kan er naar blijven kijken!
Eigenlijk staan de lage bakken ietsjes te vol, maar gelukkig pluk ik er regelmatig tulpen uit (met bol en al, dan heb je lekker lange stelen) om binnen te zetten. Dus er ontstaat als vanzelf ruimte voor de volgende lading. Want nog lang niet alles bloeit! Ik zie in de voorste bak al wat paarse tulpen verschijnen, daar ben ik ook benieuwd naar. Ik weet honestly niet meer welke soortjes het allemaal zijn, maar dat maakt ook niet uit. Ik geniet er enorm van, en daar gaat het om!
Tipi voor de Lathyrus
Omdat ongeveer elke moestuinier ze in de tuin heeft en dol is op de geur, heb ik dit jaar voor het eerst ook maar eens reukerwt gezaaid. Lathyrus dus. Ik heb twee soortjes gezaaid en binnen in de kweekkast voorgetrokken: de Spring Sunshine Light Blue en de Spring Sunshine Burgundy. Ik ga ze laten groeien in een grote kweekpot, daar heb ik met lange bamboestokken een tipi in gemaakt.
Touw dat er omheen gedraaid is zorgt hopelijk dat de Lathyrus genoeg houvast heeft om te klimmen (de plant kan wel 2 meter hoog worden). Heb ze ongetwijfeld weer te dicht op elkaar gezaaid, maar dan is het niet zo erg als er eentje dood gaat, haha! Ik heb nog een paar plantjes over, dus misschien dat ik er beneden in de tuin ook nog wel een paar plant. Daar heb ik minder zon, maar ze kunnen blijkbaar ook in de halfschaduw.
Dahlia’s groeien als een malle!
Binnen groeien de opgepotte Dahlia’s ook als een malle! Ik heb tien knollen, maar ik weet nu al dat ik maar plek heb voor maximaal 7 planten op het dakterras. Vijf in de bakken waar nu de narcissen en tulpen in groeien, en drie in grote kweekpotten. Eigenlijk wel zonde van de andere plantjes… Ik zou er misschien nog twee potten bij kunnen zetten, maar het is al zo vol, haha! En eigenlijk heb ik mijn budget voor tuinbenodigdheden al overschreven dit jaar. Oh, je kent het vast wel…
Scabiosa en Aster gezaaid
Wat ik ook heb gedaan (en waar ik ook absoluut geen plek voor heb, dat moeten we ook nog oplossen haha) is het zaaien van een aantal bloemetjes. Ik heb Scabiosa gezaaid. Vorig jaar deed ik dat direct in de moestuinbakken tussen de Dahlia’s, maar dat was geen succes. Ik zaaide ze daarom eerst in een grote zaaitray en heb de sterkste 8 inmiddels in grotere potjes gezet. Die staan nu buiten onder een kap (bij gebrek aan kas of cold frame).
Ik moet alleen niet vergeten ze binnen te halen mocht het gaan vriezen. Ik heb ook zestien Aster-plantjes, waar ik eveneens absoluut geen ruimte voor heb, lol! Van de Cosmos is ‘gelukkig’ maar één zaadje gekiemd. Dat zien we dan maar als een fail die goed uitkomt. Want – nouja, je snapt hem inmiddels wel – GEEN PLEK, haha! Ach, wie weet sterft er nog een deel en lost het probleem zichzelf op. En anders zien we het dan wel weer.
Taakjes waar ik nog niet aan ben toegekomen
Misschien had je het meegekregen, als je me volgt op Instagram of geabonneerd bent op de nieuwsbrief, maar de afgelopen weken hebben we helaas te maken gehad met een overlijden van iemand die heel dichtbij ons stond. Dat slokte – natuurlijk volledig vanzelfsprekend – best even wat tijd en energie op. Dat is ook helemaal niet erg. Maar ik loop daardoor een beetje achter op mijn planning.
Ophogen van de bakken
We zijn nog niet toegekomen aan het ophogen van de lage bakken waar ik de vorige keer over schreef. De planken zijn al wel voorgezaagd en staan – samen met de zakken moestuingrond die we nodig hebben om ze te vullen – klaar. Maar eigenlijk komt de vertraging ook wel uit. Ik wacht nu gewoon met ophogen tot de tulpen en narcissen (bijna) zijn uitgebloeid. Het plan is om meteen een klimrek te maken aan de achterzijde van de achterste bak, zodat ik er kleine pompoenen tegen aan kan laten groeien! En verder krijgen de Dahlia’s wat meer ruimte, hopelijk worden ze daar happier van.
Bewatering aansluiten
Ook is nog niet het hele dakterras schoongemaakt, er zit nog best wat groene aanslag op de tegels (waar ik me dan toch weer aan stoor, haha). Dus ik ga nog even met de schrobber aan de gang als ik me wat fitter voel. En tot slot: ik moet deze week echt de bewateringscomputer weer aansluiten en alle potten voorzien van een of meerdere sproeikopjes. Ik heb er een paar bijgekocht, omdat ik meer potten heb dan vorig jaar. Als het wat warmer wordt, hebben de plantjes op mijn warme dakterras elke dag water nodig!
Hoe gaat het in jouw moestuin?
En dat was het! Een extra lange editie van mijn moestuindagboek. Ik had veel te vertellen, er gebeurt gewoon vanalles in deze tijd van het jaar. En ja, ik twijfel of ik het wel een moestuindagboek moet blijven noemen, want ondertussen staan er bijna net zoveel bloemen als groentes in, haha. Maar dat is juist perfect! Al die bloemetjes trekken insecten en die zullen hopelijk straks mijn vruchtdragende groente bestuiven. Mocht je nog vragen hebben, iets leuks willen delen over jouw moestuin of bloemen, laat dan alsjeblieft een reactie hieronder achter!
Leestip! 15 slimme budget tips om geld te besparen in je moestuin
Yvette says
Hai Saskia,
Wat ziet je bloementuintje er prachtig uit!
Wat betreft je tomatenplanten: heb je het al eens geprobeerd met een tomatenhoes er om heen? Dat is speciaal stevig plastic met perforaties er in, zodat de boel wel kan verluchten.
Saskia de Laat says
Nee nog niet! Bedoel je zoiets: https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/408/tomatenhoezen-10-x-065-m? Heb jij daar goede ervaringen mee? Ben benieuwd!!
Yvette says
Ja, dat bedoel ik. Ik ga het dit seizoen uitproberen. Hopelijk werkt het zoals ik hoop dat het werkt.
Tessa♡ says
Heb onder het genot van een mok koffie lekker relaxt je artikel zitten lezen. Wat zijn je bloemen mooi geworden vooral de tulpen!
Heel veel sterkte ook met het verlies van je dierbare ♡
P.s. moestuindagboek is perfect!