Ik heb helemaal niets met worteltjes, maar ik ben echt gek op worteltjestaart! Of, zoals de Amerikanen (die deze taart natuurlijk ooit bedachten) het noemen: ‘carrot cake’.
Mini carrot cakejes maken
Ik kreeg laatst gasten (een bevriend stel) op de thee en ik had ongelofelijk veel zin in de Carrot Cake van Uit Pauline’s Keuken, maar zo’n grote taart is veeeel te veel voor vier personen. Dus dacht ik; ik maak carrot cupcakes! Om ze nog een beetje speciaal te maken, maakte ik er ook een walnootkaramel bij (praliné). Ik ben helemaal geen bakheld, maar ze zien er best lekker uit toch?
Wat heb je nodig voor deze cupcakes?
De ingrediënten voor de cupcakes vind je in het artikel van Pauline op Uit Pauline’s Keuken. Ik heb het recept gehalveerd voor ongeveer 10 – 12 cupcakes. Verder heb je nodig aan spulletjes:
- een mixer
- twee plastic beslagkommen
- een kunststof of metalen muffinvorm waar 10 – 12 cupcakes in kunnen
- 10 – 12 papieren muffinvormpjes
- bakpapier
- bakplaat of bord
- eventueel: spuitzak
- steelpannetje
- garde
Voor de walnootpraliné heb je nodig:
- 50 gram walnoten
- 100 gram suiker
- 3 eetlepels kraanwater
Aan de slag!
Ik heb de werkwijze hieronder in vijf stappen uiteengezet. Lees je mee?
Stap 1. De cupcakes maken
Bereid het beslag volgens het recept van Uit Pauline’s Keuken (gebruik dus voor 10 – 12 cupcakes de helft van alle aangegeven hoeveelheden). Doe de papieren muffinvormpjes in de muffinhouder en vul de vormpjes met het beslag tot bijna bovenaan. Zet de cupcakes ongeveer 30 – 25 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden (hetelucht).
Stap 2. De praliné maken
Terwijl de cakejes in de oven staan te bakken, heb je tijd om de praliné te maken. Hak je walnoten in grove stukken en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplat (een bord werkt ook). Doe vervolgens 100 gram suiker en 3 eetlepels water in een steelpannetje. Draai het pannetje een beetje rond zodat alle suiker bedekt is met water en zet de pan op laag vuur.
Wacht een minuut of 5 – 6 tot het borrelende suikermengsel bruin begint te kleuren (eerder echt niks doen!!) en klop het dan met een garde nog een minuutje tot je karamel bruin is. Haal het pannetje dan meteen van het vuur (want het is echt in no time verbrand) en giet het mengsel direct over de noten. Laat de praliné afkoelen.
Stap 3. De frosting maken
De derde stap is het maken van de frosting. Dit doe je wederom volgens het recept van Pauline (ik gebruikte de helft van de hoeveelheden in het recept). Je kunt de frosting in een spuitzak doen en in de koelkast leggen tot gebruik (kun je van die mooie spuitkrullen maken, let op: dan heb je wel wat meer frosting nodig). Maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik heb gewoon een lepel gebruikt om het erop te smeren.
Stap 4. De cupcakes decoreren
Laat de cupcakes afkoelen. Pas als ze echt zijn afgekoeld kun je ze gaan decoreren. Besmeer met een lepeltje elke cupcake met een laag frosting (of maak een mooie spuitkrul erop met je spuitzak). Hak de praliné in hele kleine stukjes en strooi een paar stukjes over elke cupcake.
Stap 5. Geniet!
Je bent klaar! Tijd om van je heerlijke cupcakes te genieten. Met een kopje thee bijvoorbeeld, of een kopje koffie of warme chocomel. En bij een glaasje fris gaan ze trouwens ook prima. Smakelijk!
Andrea says
Schitterende foto’s Sas!!
Saskia de Laat says
Dankjewel Andrea 🙂
Britt says
Wat slim, om zo een kleine variant van de worteltaart te maken. Ik ga deze vandaag of morgen maken op te trakteren op m’n werk. Zou je de frosting er meteen al op doen, of pas last minute?
Saskia de Laat says
Wat leuk dat je ze gaat maken Britt! Ik zou hem zelf pas last-minute erop doen. De avond van tevoren gaat wel (als je ze dan wel in de koelkast bewaart) maar veel langer zou ik niet doen! Laat het je smaken :).