Ik HOU van cadeaupakketten maken. Het leukste vind ik nog wel het cadeaupakket inpakken. Een mooie basis uitzoeken, alle cadeautjes er op een mooie manier inleggen. Love it! En deze blog gaat precies daarover! Niet zozeer over de samenstelling – wat je ín een cadeaupakket stopt – maar juist hoe je de cadeaumand (of cadeaudoos) mooi inpakt! Ik heb er een mini-stappenplan voor gemaakt met wat handige tips en inspiratie voor het inpakken van je cadeaupakket erbij.
Stap 1. De basis voor je cadeaupakket
Een cadeaupakket inpakken begint bij de basis. Je maakt je pakket altijd ergens op of in. De basis an sinch mag ook gezien worden! Ik ga graag naar de kringloop en vintage winkeltjes om een mooie, goedkope basis te vinden voor mijn cadeaupakketten. De Action is bijvoorbeeld ook een goede winkel voor dit soort items. En online bij bijvoorbeeld Sostrene Grene of online bloemisten als Decoflorall vind je eveneens mooie en betaalbare ondergronden.
Wat kun je gebruiken als basis voor je cadeaupakket?
Wat je moet weten voor je de basis uitzoekt is: hoe groot wordt het pakket? Hoe groot zijn de items die je erin wil doen en hoe groot is de mand / doos of schaal die je daarvoor nodig hebt?
Ook belangrijk is of je het pakket wil inpakken met transparante folie. Zoja: dan kun je een platte ondergrond gebruiken. De folie houdt alles bij elkaar. Zo nee, dan heb je iets nodig met een opstaande rand, om de cadeaus wat steun te bieden. Een paar mogelijke ‘ondergronden’ voor je cadeaupakket:
- Een grote rieten of rotan mand
- Een picknickmand
- Een dienblad (met opstaand randje)
- Een schaal
- Een zinken emmer
- Een houten kratje of kistje
- Een houten snijplank
- Stevig karton (alleen voor kleine pakketjes)
Stap 2. Opvulling voor je pakket
Stap twee bij het cadeaupakket inpakken is de opvulling. Je kunt de mand, het dienblad of kistje dat je gebruikt als basis leeg laten, doe ik ook regelmatig. Maar ik vind het in veel gevallen mooi om de basis ergens mee op te vullen. Op de foto hieronder zie je bijvoorbeeld hoe ik een rotan dienblad als basis heb gebruikt en daar een mooie theedoek ingelegd heb voor extra textuur.
Voor opvulling kun je ook eventueel ook een laag houtwol, sizzlepak (dat zijn van die kleine papieren muizentrapjes), opgefrommeld neutraal gekleurd cadeaupapier of stro gebruiken. Leg een laagje in je cadeaupakket-basis en vul er later hier en daar wat gaten mee op.
Stap 3. Bepaal welke cadeaus je inpakt
Ik zou zelf nooit alle cadeautjes inpakken in het pakket (tenzij je bijvoorbeeld een adventskalender maakt). Het toffe van een cadeaupakket is immers dat je in elk geval deels al ziet wat erin zit! Een mooie fles bubbels ziet er bijvoorbeeld super feestelijk uit, maar dan moet je hem wel kunnen zien!
Je kunt er voor kiezen om een deel van de cadeautjes in mooi papier in te pakken en een deel niet. Zo heb je the best of both worlds. Heb je iets van stof zoals een keukenschort, babyrompertje of theedoek? Pak het niet in, maar rol het op en doe er een lintje omheen, dat geeft meteen iets feestelijks en je steekt het zo ergens tussen.
Stap 4. Je cadeaupakket opbouwen
Dan komen we bij het opbouwen! Ik begin altijd met het grootste / zwaarste item. Dat is namelijk het lastigst te verplaatsen. Werk vervolgens van groot naar klein. Daarna is het een kwestie van kijken hoe je cadeaus het mooiste bij elkaar staan. Leg kleinere items tegen grotere aan en ga op zoek naar een mooie balans.
Ik probeer vormen en texturen af te wisselen, maar dat gaat natuurlijk niet altijd. Ik mix ook graag wat groens in cadeaupakketten voor balans. Een klein plantje in een terracotta potje bijvoorbeeld. In het BBQ pakket dat ik voor mijn vader maakte, heb ik een tomatenplantje en een zeekraalplant verwerkt (voor in zijn moestuin). En in onderstaand moederdagpakket zie je o.a. een klein aardbeienplantje!
Stap 5. cadeaupakket inpakken & versieren
De laatste stap is het inpakken van je cadeaupakket en/of het versieren ervan! Veel mensen gebruiken cellofaan als een soort wrap om het pakket heen. Voor kleinere pakketten oogt dat vaak super feestelijk, zeker als je er nog allerlei linten aan hangt. Voor grote cadeaupakketten is dat vaak geen doen :). En heel eerlijk: ik hou zelf heel erg van open pakketten, zonder die cellofaanlaag erom.
Wat ik dan wel graag doe qua versiering? Hier en daar tussen de cadeaus wat opgerold lint steken. Of het hengsel / de handvaten van het kratje, de mand of het dienblad versieren met linten! Ook leuk: (kunst)bloemetjes of takjes eucalyptus tussen de cadeautjes steken. In het BBQ-pakket stak ik wat gedroogde maiskolven die ik voor mijn najaarsdecoratie gebruikt heb vorig jaar en had bewaard. En met een cadeaupakket voor Kerst mag hier en daar een takje Conifeer of dennengroen natuurlijk niet ontbreken.
Cadeaumanden & cadeaupakketten inpakken
Een cadeaupakket inpakken is zóóó leuk om te doen! Ik kan er rustig een uurtje mee bezig zijn. En zoals je leest in de tips hierboven: als je niet uitkijkt, kost het inpakken en versieren van je cadeaupakket ook een aardige duit. Ik bewaar altijd een hele hoop materialen, zoals je leest in deze blog met bespaartips voor je seizoensdecoratie. Die materialen (her)gebruik ik dus graag als ik cadeaupakketten ga inpakken.
En ik ben dus ook zo iemand die het hélemaal niet erg vindt om tegen familie en vrienden te zeggen – als ik het pakket gegeven heb en de oooh’s en aaah’s en dankjewels achter de rug zijn – dat ik de mand / bepaalde decoratie graag weer mee naar huis neem. Ik gebruik dan altijd mijn werk als blogger als excuus ;-). Maar daar moet je je natuurlijk wel comfortabel bij voelen. Laat je de spullen achter? Dan moet je de ondergrond + versieringen uiteraard wel even meenemen in je budget voor het cadeaupakket!
Pak jij graag cadeaupakketten in?
En jij? Pak jij graag cadeaupakketten in? Ik ben benieuwd! Heb je nog vragen n.a.v. deze blog over cadeaupakketten inpakken of heb je zelf nog super goede tips of inspiratie die je wil delen over het zelf maken, versieren en inpakken van cadeaumanden? Ik verklaar de reacties hieronder voor geopend! Laat zeker even van je horen :).
Bianca says
Heb het best veel gedaan! Maar op gegeven moment weet ik gewoon niet meer wat ik erin moet doen. Ik maakte vaak thema pakketjes in Rieten manden met een grote celofaan toef en een raffiastrik eromheen. (Verjaardagen, trouwdagen, geboortes enz.. maar ook een snackpakket, lente pakket met bv een vogelhuisje. Of juist een herfst pakket met vogelvoer en herfst deco.. en uiteraard het kerstpakket 😜.
De basis had ik vaak wel ergens op zolder of in de kelder liggen, of ik kocht meerdere op rommelmarkten of kringloop.. de vulling was meestal wel een probleem, soms haalde ik bij mijn schoonzus op de boerderij wat hooi.
De laatste 3 jaar heb ik volgens mij maar 1 pakketje meer gemaakt voor mijn oom, met worst, kaas, olijven en wijn. Een snackpakket hahaha.. maar moest helaas de basis en vulling nu kopen en dan wordt het idd aardig duurder.
Maar het blijft leuk om te maken en te geven .
Suus says
O M G haha weer een super leuke blog.
Ik ben het totaal met jou eens .. hoe geweldig leuk is dit om te doen?!
Ik heb een cadeaukast.. waarvan de helft uit cadeautjes bestaat (denk aan bv beauty dingetjes van Rituals, maskertjes, zeepjes etc)
En de andere helft bestaat uit cadeaupapier, cadeautasjes,cadeaudoosjes en van dat opvulpapier.
Mocht ik per ongeluk dus een feestje vergeten zijn, kan ik een keuze maken in mijn eigen “winkeltje”.
Best wel erg of niet?!
Ik kan er uren mee bezig zijn om cadeautjes in te pakken. Collega’s en vriendinnen vragen vaak of ik wil helpen met inpakken, of dat ik nog iets leuks thuis heb liggen wat ze kunnen gebruiken of dat ik tips heb. Ik denk dat ik in een vorig leven een cadeauwinkel heb gehad ofzo :p hihi
Als ik eerlijk ben vind ik cadeaus inpakken en geven nog mooier en leuker dan zelf cadeaus te ontvangen (ik word er ongemakkelijk van ofzo?) weet niet of jij daar ook last van hebt Saskia? Of de andere mensen die deze blog lezen? Laat mij maar cadeaus kopen, inpakken en weggeven in ieder geval!
Bedankt weer Saskia voor je fijne, gezellige blog
Een fijne zondagavond voor iedereen.
X Suus
Richard van Omster says
Ik denk ook dat een goede basis belangrijk is voor je cadeaus. De verpakking moet ook passen bij de inhoud. Een mooi vouwdoosje vind ik bijvoorbeeld goed passen bij een klein cadeau zoals een sieraad.