In de moestuin heb je altijd te maken met mislukkingen. Dat hoort erbij! Het ene jaar floreert het ene, dan weer het andere. Dat heeft met het weer te maken, ongedierte en soms met domme pech. Ook bij mij gaat regelmatig wat fout. Ik moestuinier pas drie jaar dus in feite ben ik ook nog een groentje (haha, pun intended). Maar ik heb al wel heel wat geleerd de afgelopen tijd!! In deze blog deel ik daarom mijn beste tips & tricks voor een succesvolle moestuin in bakken en potten.
1. Gebruik de Makkelijke Moestuin methode
Zoals je wellicht wel weet, moestuinier ik niet volgens de traditionele methode (in de volle grond & in rijen). Ik gebruik de Makkelijke Moestuinmethode, inclusief hun handige app die je precies vertelt hoeveel & wanneer je moet zaaien, uitdunnen, water geven, voeding moet toevoegen en moet oogsten. Deze methode gaat uit van moestuinieren in bakken en potten. Hij is perfect voor zowel beginners als gevorderden. In dat laatste geval kun je lekker eigenwijs doen en afwijken van de ‘regels’ zoals ik :P.
2. Gebruik speciale moestuingrond
Voor een moestuin in bakken & potten is het belangrijk om goede moestuingrond te gebruiken. Grond die voldoende voeding bevat, los blijft en vocht doorlaat. Er is o.a. moestuingrond van Pokon. Ik gebruik de Makkelijke Moestuin-grond, o.a. te koop bIJ Intratuin.
Die hoef je nóóit te vervangen, alleen aan te vullen. En natuurlijk moet je regelmatig plantvoeding toevoegen. Nee, ik heb geen aandelen Makkelijke Moestuin en dit is geen samenwerking. Ik ben gewoon super enthousiast!
3. Moestuinier in verhoogde bakken
In mijn moestuin staan hoge en lage bakken. De meeste groentes staan in hoge moestuinbakken op poten (a.k.a. moestuintafels). Zo fijn zijn die! Je hoeft niet de hele tijd te bukken en oogsten is ook een stuk makkelijker. Wij hebben deze moestuinbakken zelfgemaakt van Douglas-hout.
In deze blog lees je de uitgebreide beschrijving voor het zelf maken van deze moestuinbakken. Je hebt er wel wat handigheid voor nodig. In de lage bakken (op de foto hieronder) staan inmiddels Dahlia’s. Die worden tot wel een meter hoog, dus daarom ook wat bakken op korte pootjes. Ik begon mijn moestuin met verhoogde kweektafels van Elho op mijn voormalig balkon. Ook zo fijn!
4. Kies de juiste potten & Bakken
De juiste potten en bakken kiezen is essentieel. Het moeten sowieso buitenpotten zijn, met gaten onderin! Anders gaan je plantjes gauw dood. Ben je een beginner? Kies dan liever voor een grote bak of pot waar je verschillende groente in kweekt. Die houden meer vocht vast dan kleine.
Ook het materiaal maakt uit. Ik hou heel erg van Terracotta potten. Ze zijn zo mooi! Maar terracotta droogt gauw uit. Voor je moestuin is dat minder fijn. Kies liever bakken of potten van kunststof of hout.
5. Investeer in kwaliteit
Investeer in kwaliteit en kies goede potten & bakken voor je moestuin. Ik ben fán van Elho. Dit Nederlandse merk maakt prachtige producten van gerecycled kunststof. Ze blijven ook super mooi, gewoon perfect. Ik heb o.a. diverse kweektafels, kweekbakken, kweekpotten, balkonbakken voor over de railing (met aardbeien) en een tomatenpot van dit merk.
Verder staan er diverse bloempotten van Elho in mijn tuin en moestuin. Kijk ook vooral naar de kweekdeksels voor alle potten en bakken. Die zorgen voor extra warmte en vocht waardoor je plantjes beter groeien. Volgend jaar wil ik ook graag nog een aardappelpot gaan proberen. Had ik al gezegd dat ik fan ben? 😉
6. Creëer een prettige voorzaaizone binnen
Het voorzaaiseizoen is inmiddels alweer voorbij, dus deze tip is vooral voor volgend jaar. Veel groentjes zoals tomaten, pepers, paprika, pompoen, courgette etc. kweek je binnen op en zet je half / eind mei pas buiten in je moestuin. Zorg dat je een fijne, lichte plek hebt binnen in de buurt van water om je groentes op te kweken. En hou er rekening mee dat je plantjes in twee maanden tijd drie keer zoveel ruimte nodig zullen hebben!
Ik heb zoveel plezier gehad van de ‘voorzaaizone’ zoals ik hem noem hier thuis. Volgend jaar wil ik er nog iets mooiers van maken. Naast groeilampen wil ik dan ook een paar warmtematten kopen, zodat de zaadjes alle ingrediënten krijgen om te ontkiemen en groeien.
7. Gebruik een moestuinmuts
We hebben net het koudste voorjaar in 36 jaar gehad. En dat hebben we geweten. Veel plantjes die nu normaal al volop oogst geven, lopen nog wéken achter. Wat mij echt geholpen heeft, is de moestuinmuts van Makkelijke Moestuin. Die doe je over je moestuinbakken heen. Perfect voor koude nachten en dagen.
En straks in de zomer als we weer van die dagen van 40 graden krijgen, is de moestuinmuts perfect om je plantjes te beschermen tegen fel zonlicht! Je koopt de moestuinmutsen hier (ze zijn er in twee maten). Ik moest even zoeken naar een foto van mijn mutsen in actie, kon alleen deze donkere smartphonefoto’s van 3 maart 2021 vinden!
8. Kies de juiste soortjes
Als je moestuiniert in bakken en potten dan kun je niet alle groente kweken. Veel wel hoor. Maar kijk vooral naar soorten en varianten die het goed doen in een pot. Zoals kleinere cherrytomaatjes of struiktomaatjes in plaats van hele grote tomaten waarvan de planten meters hoog kunnen worden. Alle zaadjes die Makkelijke Moestuin verkoopt zijn natuurlijk geschikt.
9. Bewaar je zaadjes binnen
Bewaar je zaadjes trouwens het liefst binnen, ver weg van de verwarming en in het donker, dan behouden ze hun kiemkracht het langst. Ik bewaar mijn zaadjes sinds begin dit jaar in een mooie bak van Dille & Kamille maar die hebben ze niet meer. Sorteren van je zaadjes kan bijvoorbeeld op maand (waarin je ze zaait) of op alfabetische volgorde.
10. weinig ruimte? koop klimmers!
Weinig ruimte betekent niet dat je niet kunt moestuinieren! Ik kweek meer dan 25 verschillende groentes en kruiden op iets meer dan 10m2! Dat vind ik ook zo leuk aan de MM-methode. Je hoeft geen hele rijen met één groente te vullen, maar kleine vakjes. Zo benut je de ruimte optimaal.
En er zijn genoeg groente die omhoog klimmen! Denk aan bepaalde bonen, speciale klimcourgettes en babypompoen. Ook sommige tomaatsoorten kun je prima langs een klimrek omhoog leiden. Ik kocht een jaar geleden een stuk trellis bij de bouwmarkt en daar kan vanalles aan klimmen!
11. Doe aan wisselteelt
Het is beter om niet twee keer een groente van dezelfde ‘familie’ achter elkaar in een zelfde vak of pot te zetten (tenzij je de grond vervangt). Elke groentefamilie heeft weer andere voedingseisen en gevoeligheid op ziektes. Als je afwisselt, dan hou je de grond gezond en verklein je de kans op plagen en ziektes. Check hier een overzicht van de families.
12. Last van slakken? Schrikdraad!
Er is helaas weinig dat echt helpt tegen slakken in je moestuin. Als je, zoals ik, moestuiniert op het dak en ook nog eens in verhoogde bakken, heb je er gelukkig amper last van. Maar ik weet dat er heel wat mensen zijn die in een slakkenparadijs wonen. Het internet staat vol met tips tegen slakken (korrels, cacaodoppen, eierschalen, biervallen en ga zo maar door).
Ik ga zelf bijna elke avond/nacht op slakkenjacht. Volgens MM is verder het enige dat écht werkt, hun slakkenschrikdraad voor om de bakken. Gaan ze niet dood van, maar ze draaien wel om! Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee, maar wel hele positieve dingen over gelezen. Verder zijn er ook kweekdeksels van Elho die je over jonge plantjes kunt zetten. Maar het blijft lastig.
13. koop kleine plantjes in ’t tuincentrum
Natuurlijk is niks leuker dan een plantje vanaf zaadje opkweken. Maar soms gaat dat gewoon mis (zoals bij mij dit jaar met mijn spaanse peper). En soms wil je ook gewoon niet zo lang wachten. Gelukkig vind je in de betere tuincentra allerlei kleine plantjes, met al een paar blaadjes eraan.
Wat je er precies kunt kopen in het tuincentrum, verschilt natuurlijk per seizoen. Maar vaak vind je er diverse soorten sla, kool, tomatenplantjes, komkommer, courgette en dat soort dingen! Er is niks mis met dit soort plantjes kopen en thuis verder opkweken.
14. Koop planten met groente eraan
Nog een stapje verder kan natuurlijk ook! Stel, het is al juni en je wil beginnen met een moestuin in bakken en potten. Dat kan (zeker als je de MM methode volgt en in bakken tuiniert) altijd! Maar het is helaas nu wel te laat om nog groente zoals tomaten, paprika, courgettes etc. vanaf zaad op te kweken. Daarvoor hebben we gewoon te weinig zonnige maanden in Nederland. Tenzij je over een mooie kas beschikt natuurlijk.
De oplossing? Ken je de groenteplanten van Pick & Joy? Ze hebben echt een super goede selectie aan planten waar altijd al diverse rijpe groentjes aan hangen. Denk aan allerlei soorten pruimtomaten en cherrytomaten, rode paprika, puntpaprika, kleine snackpaprikaatjes, snack komkommer, chili en aubergine.
Ze hebben ook te gekke Griekse basilicumbolletjes, zo gaaf! En een potatom: dat is een combinatie van een tomatenplant (boven) en aardappelplant (onder de aarde). Superleuk om in potten te zetten op je terras, balkon of in je tuin bij je moestuin. Je vindt deze plantjes vaak bij het tuincentrum, bij de bouwmarkt en soms zelfs in de supermarkt of bij de bloemist.
15. Kweek alleen wat je lekker vindt
Misschien wel de beste tip: als je optimaal wil genieten van het moestuinieren in potten & bakken: kweek dan vooral de groentjes die je lekker vindt. Snijbiet staat práchtig met al haar vrolijke kleuren. En het blijft maar groeien en om veel water vragen. Leuk om te kweken, maar als je het niet eet, is het zonde van de ruimte. Dus: kweek wat je graag lust. Dan zul je er het meeste plezier van hebben.
16. Oogst niet te laat
Eén van de meest gemaakte fouten van beginnend moestuinierders is te lang wachten met oogsten. Jong blad is altijd lekkerder dan oud blad. Wacht niet te lang en oogst wanneer de groente op z’n lekkerst is! Als je het niet opgegeten krijgt kun je altijd uitdelen, inmaken, blancheren & invriezen of groentepesto maken van wat je over hebt.
17. Geef voldoende water!
Bij een moestuin in bakken en potten zul je meer water moeten geven dan wanneer je in de volle grond tuiniert. De aarde in een moestuinbak of pot droogt gewoon veel sneller uit. Goede moestuingrond zoals die van MM maakt al veel uit. Maar hou er rekening mee dat je in droge periodes elke dag water moet geven, soms zelfs twee keer per dag als het echt heet is. Hoe kleiner de pot of bak, hoe vaker je water geeft.
Teveel water geven is natuurlijk ook niet wenselijk. Wil je weten of water geven nodig is? Steek je vinger dan in de grond. De toplaag droogt snel uit, maar is het onderin (waar de wortels leven) ook droog, dan is water geven nodig! Uiteraard verschilt de waterbehoefte per plant. Mediterraanse kruiden hoeven bijvoorbeeld veel minder water dan basilicum, koriander en bieslook.
18. Ken je planten
Sommige groente & kruiden houden heel erg van zon (denk aan tomaten, pepers, tijm & rozemarijn). Andere zijn met vier uurtjes blij toe (zoals koriander, sla & spinazie). Die doen het beter in wat koelere omstandigheden.
Zorg dat je op de hoogte bent van de verschillende eisen / wensen van elke groente die je kweekt. Het fijne van moestuinieren in losse potten is dat je de boel kan verschuiven als dat nodig is. Ik zet bijvoorbeeld graag koriander in een losse pot, zodat ik die in de schaduw kan zetten tijdens warme perioden.
Eén van mijn tomatenplanten staat in een tomatenpot van Elho. Ondanks afharden vond hij het de afgelopen dagen toch wat te heet in de zon, de bladeren verbleekten (verbrandden) een beetje. Dus heb ik hem tijdelijk onder de schaduw van mijn parasol gezet.
19. Zorg voor gefilterd licht
Sowieso is gefilterd licht altijd beter dan direct zonlicht. De wilgentakjes rondom ons dakterras zorgen daar al een beetje voor. Ik heb verder een rij dahlia’s voor mijn groentebakken gezet. Die houden van volle zon en worden de komende maanden als het goed is (hoop dat het lukt) heel hoog. Zo filteren ze hopelijk het ergste zonlicht een beetje tijdens de hete maanden.
Je kunt ook een moestuinmuts gebruiken (zie tip 5) of een parasol op je groente zetten om ze wat te beschermen. Een ander idee: maak je moestuin onder een pergola en plant er een klimplant tegenaan die ook voor wat schaduw zorgt.
20. Gebruik stro tegen rottten
Als je fruit als aardbeien of groente als pompoen of courgettes kweekt die plat op de grond groeien, dan kan het slim zijn om een flinke laag stro toe te voegen op de aarde. Cacaodoppen kan eventueel ook, maar stro schijnt beter te zijn. Dit zorgt ervoor dat je groente of fruit minder snel gaat rotten. Kost weinig en werkt goed.
21. Koop kleine fruitplanten
Naast aardbeien zijn er ook allerlei andere fruitsoorten die je prima in je moestuin van potten of bakken kunt kweken! Denk bijvoorbeeld aan frambozen, blauwe bessen en vijg. Kijk vooral eens bij Fruticos naar hun assortiment fruitplanten. Veel van hun planten kunnen ook in een pot of bak in de moestuin! Ze hebben zelfs super schattige bonsai fruitboompjes, zoals het appelboompje op de foto hieronder.
22. Kies voor blauwe vogelnetten
Sommige plantjes zijn gevoelig voor vogelvraat. vooral fruitplanten. Bescherm die dan ook tegen vogeltjes met blauwe netten. Liever geen groen of zwart net, want dat zien ze niet goed. De kans is dan veel groter dat ze verstrikt raken en dat willen we niet! Ik gebruik bamboestokken, blauw net en knijpers om mijn fruit in moestuinbakken te beschermen. Zie de foto hieronder!
Tips voor moestuin in bakken & potten
Dat waren ze, mijn 22 tips! Ik zou hier uren over kunnen doortypen, maar het is al een super lange blog geworden. Ik hoop oprecht dat je wat hebt aan deze lijst met tips voor een succesvolle moestuin in bakken & potten. Moestuinieren op je balkon, dakterras of terras is zo leuk om te doen! Ik heb er onwijs veel plezier aan.
En natuurlijk heb ik nog veel meer algemene moestuintips up my sleeve. Volg me vooral op Instagram, daar deel ik regelmatig wat weetjes en inspiratie in mijn stories. En mocht je nog vragen hebben over deze blog of zelf een goede tip hebben voor het moestuinieren in bakken & potten, deel ze dan gerust hieronder!
Tessa♡ says
Weer een genot om te lezen. Zo leuk dat je dit met ons wilt delen daar word toch iedereen enthousiast van!! Hier aardig wat mislukkingen maar toch ook wel een paar dingen om tevreden over te zijn o.a mijn aardbeien en radijs. Voor iemand die het ook niet zo lang doet was ik hier erg tevreden over kan alleen maar beter worden!
Saskia de Laat says
Aah jaa mislukkingen horen er gewoon bij. En het gaat erom dat je plezier hebt en van het proces geniet toch? Dat vind ik zelf tenminste het allerbelangrijkste!
Charlie says
Ooooh! Nu snap ik waarom de planten in mijn terracottapotten altijd zo snel uitdrogen. Totaal niet bij nagedacht dat terracotta hier invloed op uitoefent. Dankjewel voor de tips Saskia! X
Saskia de Laat says
Graag gedaan!!
Anouk says
Het enthousiasme straalt van deze blog af! Ik ben wel nieuwsgierig of je de appels van die mini boom kan eten, en hoe groot ze dan worden. Een eenhapsappel daar schiet je toch niet veel mee op.
Saskia de Laat says
Het is een bonsai van 40 cm hoog ofzo, dus als er grote appels aan zouden komen, dan valt ie om haha! Het zijn dus inderdaad kleine appeltjes. Full size appels kweken op een balkon of dakterras is lastig!
Suus says
Hey Saskia..
Zelf totaal geen groene vingers en totaal geen ervaring met moestuinieren..
Ben bang dat dit ook niet voor mij is weggelegd!
Ondanks dat het totaal niets voor mij is heb ik de blog met plezier gelezen .. wat goed en fijn dat jij hierin jouw rust en plezier kan vinden..
Ik kijk alweer uit naar een volgende blog .. echter een vlog mag ook, altijd leuk!!!
Groetjes Suus
Saskia de Laat says
Wat lief dat je de moeite neemt om een blog die eigenlijk helemaal niet bij je persoonlijke interesses aansluit te lezen en dan ook nog eens een reactie achter te laten. Dankjewel!!
Marja vd Kam says
Eindelijk tijd om al je blogs vd laatste tijd te lezen.
En deze is daarbij echt wel mijn favoriet. Als ik toch plaats had dan zou ik ook zo’n mooie tafels willen om te moestuinen.
We hebben pas van mijn werkgever een pakketje gekregen van Groentepost. Helemaal enthousiast en elke dag kijken naar mijn plantjes hoe ze groeien in het bakje. Bijna groot genoeg om “uit te zetten”. Benieuwd wanneer ik kan oogsten 😉
Vincent Rondwijk says
Ik zou ook graag een kleine moestuin willen hebben en heb helaas geen grote tuin. Goed idee om deze bakken te gebruiken als alternatief! Dit smalle formaat zal goed in onze achtertuin passen.
Esther Holten says
Ik ben ook van plan om een moestuin aan te leggen. Handig om te weten waar ik rekening mee moet houden. De speciale moestuingrond heb ik al gekocht!