Zoals jullie vást wel weten, heb ik een moestuin. En uit een moestuin komen… jawel, groentes! Ik vind het heerlijk om daar mee te koken en bakken. Maar heel eerlijk: rauw vind ik groentjes vaak het allerlekkerste. Uiteraard dan wel met een lekker dipsausje erbij! Deze 3 snelle dipsausjes voor groente maak ik regelmatig.
Snelle dipsausjes voor groente en rauwkost
Het is altijd goed om een aantal snelle dipsausjes voor groente en rauwkost in je repertoire te hebben! Hieronder vind je drie van mijn favorieten. De ene weliswaar wat gezonder dan de andere ;-). Benieuwd of er een sausje naar jouw smaak bij zit!
1. Whisky-cocktailsaus
Voor dit sausje heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 5 volle eetlepels mayonaise
- 2 theelepels ketchup
- 1 theelepel whisky
- 1 theelepel paprikapoeder
- peper & zout naar smaak
Roer het met een lepel door elkaar en dippen maar! Ook heel lekker bij de BBQ (goed met vlees, vis, brood én groente). Uiteraard kun je de whisky weglaten als je geen alcohol lust, drinkt of als er kinderen meesnoepen.
2. Licht-pittige Yoghurt-brandalsaus
Dit sausje is zó simpel. Echt ongelofelijk simpel. Het bevat maar twee ingrediënten en toch is het super smaakvol. Het enige wat je nodig hebt is goede Griekse yoghurt (liefst met 10% vet) en een potje brandal. Brandal is gebakken sambal. Niet zo pittig als ‘gewone’ sambal en vooral wat dieper en voller van smaak doordat het gekarameliseerd is tijdens het bakken.
Wij mengen meestal een paar volle eetlepels yoghurt met twee theelepels brandal. Maar dit kun je dus helemaal naar smaak aanpassen. Hou je van pittig? Roer en dan drie theelepels doorheen! Ben je niet zo’n pittige eter? Hou het dan bij eentje. Wij eten dit sausje graag bij groente en nachochips. Maar bijvoorbeeld ook onderop een wrap met gehakt en lekkere groente!
3. Limoen-knoflooksaus
Nummer drie op de lijst met dipsausjes voor groente is weer gebaseerd op mayonaise. Dit sausje is fris door de limoenrasp en licht pittig door de knoflook en tabasco. Meng onderstaande ingrediënten door elkaar. De tabasco en zout + peper voeg je naar smaak toe!
- 5 a 6 eetlepels mayonaise
- 2 fijngehakte teentjes knoflook
- rasp van een limoen
- limoensap naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels mosterd
- tabasco naar smaak
- zout en peper naar smaak
Dit derde dipsausje is vanzelfsprekend lekker met groente, maar natuurlijk ook met chips of brood & sticks (soepstengels enzo). En we gebruiken het vaak als sausje bij de BBQ.
Lekkere & snelle dipsausjes voor groente
Natuurlijk zijn er nog veeeel meer lekkere dipsausjes voor groente en rauwkost te bedenken. Ik maak bijvoorbeeld ook graag tzatziki met griekse yoghurt, knoflook en uitgelekte komkommer + peper en zout. En kerriemayonaise met een sjalotje vind ik ook zo lekker. Sjalotje snipperen, aanbakken met flink wat kerriepoeder en dan door de mayonaise roeren met peper & zout. Yum!
Ik ben benieuwd: welk zelfgemaakt dipsausje serveer jij meestal bij groente of rauwkost? Of ben je meer iemand die voor de kant-en-klare sausjes uit de supermarkt gaat? Hoor het graag in de reacties hieronder!
Liefs,
Sauskia 😉
Tessa♡ says
Super! Zelf doop ik heel vaak rauwe groenten in de hummus en dat begon al een beetje te vervelen.. komt als geroepen dit!!
Suus says
Hey Saskia…
Omg ik voel mij een beetje lui… hihi vaak is het kant en klaar en dan ga ik voor heksenkaas.
Bedankt voor het delen van jouw makkelijke receptjes ik ga ze alle drie maken:)
Fijne Pinksteren!
Liefs Suus
Arja says
Sauskia 😀
Ik beken: ben nogal makkelijk aangelegd, maar ga dus wel de Griekse yoghurt met brandal proberen, licht pittig klinkt goed enne vast ook lekker met een chippie of bugles 😋
Debby says
Leuke post! Ga ik zeker eens uitproberen 😃😃
Inge says
Wij eten weinig dipsausjes, maar deze tip met rauwkost komt op een goed moment.
Gisteren mijn wintergarderobe om geruild voor voorjaar en ik merkte dat mijn broek wel wat strak zit.
Ga het zeker maken. Vooral die met yoghurt en brandal.