Zin om kleine cakejes te maken die je in een paar hapjes opsnoept? Dit recept is zowel lekker voor de aanstaande paasbrunch of het paasontbijt als voor een doorsnee zondagmiddag bij de thee of koffie. Ik heb ze nu een aantal keer gemaakt en ze zijn echt favoriet geworden hier in huize So Celebrate! Hieronder lees je stap voor stap hoe je de kleine cakejes met blauwe bessen maakt.
Wat heb je nodig voor de kleine cakejes?
Zorg dat je in huis hebt voor circa 8 kleine cakejes:
- 150 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 150 gram kristalsuiker
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren (L) op kamertemperatuur
- 0,5 theelepel vanille-extract
- 100 gram blauwe bessen
- rasp van 1 citroen
- snufje zout
- paar eetlepels bloem
- kleine taart- of cakevormpjes
Waar koop je de kleine cakevormpjes?
Ik gebruikte een oudere versie van deze kleine taartvormpjes van DIlle & Kamille met een doorsnede van 10cm en een losse bodem. Maar je kunt natuurlijk ook cupcake-vormpjes gebruiken of andere kleine cakevormpjes / ovenschaaltjes. Ook het vanille-extract dat ik gebruik is van de Dille. Het is niet goedkoop, maar goede kwaliteit en hartstikke lekker! En omdat je steeds maar een beetje gebruikt in recepten, doe je best lang met het flesje.
Hoe maak je de kleine cakejes?
Let’s get baking!
- Warm de oven voor op 175 graden hetelucht. Zorg dat de boter & eieren op kamertemperatuur zijn.
- Maak met de mixer een romig mengsel van de boter en de suiker (dit duurt zeker een paar minuten).
- Voeg dan één voor één de eieren toe. Doe het volgende ei er pas bij als de vorige volledig is opgenomen (anders heb je kans dat je mengsel gaat splitten)
- Doe nu het vanille-extract, de bloem, het snufje zout en de citroenrasp erbij en mix nog even door tot je een goed gemengd egaal beslag hebt.
- Vet de taartvormpjes in met boter en tik er wat bloem overheen (dan weet je zeker dat je je cakeje straks makkelijk uit de vormpjes krijgt).
- Meng de (gewassen) blauwe bessen voorzichtig met 1 eetlepel bloem. Spatel het gros van de bessen heel voorzichtig door het beslag. Hou er een paar apart. Probeer de bessen heel te houden als je mengt.
- Vul elk cakevormpje met twee a drie volle eetlepels beslag. Smeer voorzichtig een beetje uit naar de randen. Leg nu nog een paar bessen bovenop het beslag.
- Zet de kleine cakejes zo’n 18 – 20 minuten in de oven tot de bovenkant lichtbruin is en de cakejes gaar zijn. Laat een paar minuutjes afkoelen en haal ze uit hun vormpjes. Laat vervolgens nog even afkoelen en smul!
Kleine cakejes met blauwe bessen
Je bent echt zo klaar met dit recept. De cakejes zijn zowel lauwwarm als koud heel lekker. Eventueel kun je er nog een dot slagroom op doen! Bewaar ze luchtdicht op kamertemperatuur (dan blijven ze 2 a 3 dagen goed). Mocht je nog vragen hebben over dit recept, stel ze dan gerust hieronder in de reacties. Have fun baking!
Annelies says
Wat een schattige cake vormpjes heb je ❣❣ Wij hebben net de eerste bessen (al 6 🙃) uit eigen tuin in ga er een paar op een cakeje doen , zit nu al te watertanden. Heb je dit ook al eens met bramen en/od framboosjes gedaan? Daar heb ik er meer van hihihi