Dit hapje had ik eigenlijk nog voor Pasen willen maken, maar het kwam er gewoon niet van. Gelukkig is gerookte zalm enigszins oranje, dus past het ook perféct bij Koningsdag. Haha! Goeie smoes, toch? Deze blini’s met gerookte zalm en rode ui zijn lekker romig en friszuur door de pickle. Ik vind het heerlijk!
Snelle zoet-zure rode ui
Het is nog maar een dik jaar geleden dat ik voor het eerst zelf blini’s maakte. Ik dacht dat het super lastig was, maar integendeel! Blini’s maken is echt zó simpel. Het recept voor het beslag heb ik geleend van Anja’s Foodblog. Aan de topping heb ik mijn twist gegeven met mijn eigen pickled red onion.
Je hebt geen hele pot zoetzure rode ui nodig voor dit recept. Maar ik zou je toch echt willen adviseren om een flinke hoeveelheid te maken. De pickles blijven namelijk zeker twee weken goed in de koelkast (in een weckpot)! En ze zijn super lekker over salades, broodjes, in wraps en een hoop andere gerechtjes.
Wat heb je nodig?
Ik heb de ingrediënten opgedeeld in drie onderdelen: het beslag van de blini’s, wat je nodig hebt om de quick pickled rode ui te maken en tot slot de rest van de topping. Om te beginnen, voor het beslag van de blini’s heb je nodig:
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- halve eetlepel fijne suiker
- ei
- 185 ml melk
- flinke snuf zout
Voor de pickled red onion heb je nodig:
- 2 rode uien
- 125 ml azijn (bv rodewijn azijn)
- eetlepel suiker
- flinke snuf zout
- theelepel venkelzaad
- 50 ml water
De topping bestaat verder uit:
- 125 gram zure room
- 200 gram gerookte zalm
- venkelgroen of verse dille
- verse zwarte peper
Pickled red onion maken
Begin met het maken van de quick pickled red onion. Snijd de rode uien in dunne halve ringen en doe ze in een kleine weckpot. Doe de overige ingrediënten (azijn, water, zout, suiker en venkelzaad) in een pannetje en breng aan de kook.
Roer af en toe tot de suiker en het zout zijn opgelost. Giet het warme mengsel nu over de rode ui heen en laat minimaal 10 minuten staan voor je ze gebruikt, een uurtje is nog lekkerder. De warmte kookt de uitjes een beetje, waardoor het pittige er wat af gaat.
De blini’s maken
Klop het ei met de melk los in één kom. Meng in een andere kom het zout, de suiker en het zelfrijzend bakmeel. Voeg nu het eimengsel in delen toe aan de droge mix en meng tot een glad beslag. Het is het makkelijkste als je het beslag in een plastic knijpflesje met mondje doet. Daarin kun je het beslag ook in de koelkast wegzetten tot gebruik. Heb je geen flesje, gebruik dan een maatbeker met een schenktuitje of een diepe lepel.
Zet een pan met antiaanbaklaag op middelhoog tot laag vuur en laat de pan warm worden. Giet rondjes van het beslag in de droge, warme pan, ongeveer ter grootte van een mandarijntje. Je ziet al snel luchtbelletjes verschijnen. Wanneer de bovenzijde niet meer glanst (duurt circa 30 – 60 seconden), laten de blini’s ‘los’ van de bodem en kun je ze heel makkelijk omdraaien. Laat ze nog een minuutje op de andere zijde in de pan liggen en ze zijn klaar!
De topping op de blini’s
Laat de blini’s een paar minuten afkoelen. Doe er nu een volle theelepel zure room op en verdeel er wat gerookte zalm overheen. Ik heb de zalm in smalle strookjes gesneden en opgerold. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Top met wat pickled red onions, twee tot drie halve ringetjes is genoeg. Garneer met verse, zwarte peper en wat venkelgroen of dille. En je blini’s zijn klaar!
Blini’s met gerookte zalm
En, klinkt lekker toch? Is het ook echt! De blini’s kun je een dag van tevoren maken en in een gesloten bakje bewaren. Met de topping kun je uiteraard volop variëren. Heerlijk erbij is kaviaar. Of een zwart olijfje! Wil je een vega variant? Vervang de zalm dan voor lange slierten wortel! Is ook oranje :). Als je googlet op blini topping vind je uiteraard nog véél meer ideetjes.
Laat je het me weten als je dit receptje gaat maken? Vragen kun je natuurlijk ook hieronder kwijt. En hier vind je al mijn andere ideetjes voor koningsdag.
Smakelijk eten!
[…] nog meer in huis haalt. Of misschien vind je het wel leuk om met een klein clubje vrienden koningsdag hapjes en koningsdag drankjes te maken. Natuurlijk mogen de tompoucen ook niet […]