Het was mijn man die een paar jaar geleden spontaan opperde om planten in huis te halen. Hij vond dat vroeger bij zijn ouders zo gezellig. Maar ik zag het echt he-le-maal niet zitten. Elke plant die ik ooit in huis heb gehad, was een eenzame dood gestorven. Slecht idee dus, heel slecht idee. Na een tijdje gaf ik toch maar toe: “Oké, als jij ze water geeft, vooruit dan.” Hij knikte instemmend.
Ik kocht een paar planten. En je raadt het al: van dat water geven kwam bij Robert niet veel terecht. Hij vergat het steeds. Zelfs niet toen ik een mooie gouden gieter in huis haalde. Ik bedoel: je moet het wel een beetje leuk maken voor jezelf, toch? Dus nam ik het schoorvoetend van hem over. En warempel: de plantjes groeiden. Ze leefden! Had ik dan misschien toch groene vingers?
Buitenplantjes in leven houden
Fast forward naar de zomer van 2019: ik besloot mijn balkon eindelijk eens gezellig te maken. Een paar kruidenplantjes, wat bloeiers. Ik had in het verleden al eens plantjes buiten gezet. Kleine Conifeertjes in pot, heide, dat soort dingen… Maar die leefden werkelijk nooit langer dan drie weken. Na een aantal jaar kamerplanten in leven te hebben gehouden, zouden een paar buitenplantjes ook wel moeten kunnen, toch? Ik kruiste mijn vingers en bad tot de plantengoden. En warempel: bijna alles bleef leven!
Well, that escalated quickly…
Inmiddels is het april 2020 en heb ik – naast een hoop vaste planten en voorjaarsbloeiers – ook een kleine moestuin op mijn balkon. Mocht je het gemist hebben: in deze serie blogs schrijf ik er uitgebreid over. In ons nieuwbouwhuis – waar we deze zomer intrekken – heb ik speciaal een kraantje laten aanleggen op het dakterras. Zodat we daar straks uitgebreid kunnen moestuinieren. En met we bedoel ik natuurlijk: ik. Want Robert heeft er nog steeds helemaal niets mee, haha!
Bloemen, planten & moestuinieren
Oké, dat was een hele lange inleiding voor een blog over boeken. Maar die had wel een goede reden. Ik krijg namelijk zo vaak reacties van mensen op Instagram: “Wat heb jij groene vingers zeg, ik kan nog geen plant in leven houden.” En geloof me: ik was niet lang geleden dus precies zo!! Things can change. Ik ben het gewoon leuk gaan vinden.
Hoewel ik ‘m eerst wel kon schieten dat hij zijn plantwatergeefverantwoordelijkheden (mooi galgjewoord) niet nam, ben ik Robert nu heel erg dankbaar. Dankzij heb hem ik een nieuwe hobby. En als 1 ding leuk is, dan is het wel meer lezen en leren over je interesses! Juist daarom heb ik 7 boeken voor je op een rij gezet die over (moes)tuinieren, planten en bloemen gaan. De eerste paar heb ik zelf in huis en kan ik dus uitgebreid reviewen. Daaronder vind je er een aantal die nog op mijn wishlist staan!
1. De Moestuin (Floor korte)
“Veel mensen denken bij een moestuin: dat is moeilijk, dat kan ik niet,” begint moestuinblogger Floor Korte haar boek ‘De Moestuin’. And you’ve guessed it: dat is dus helemaal niet zo! ‘De Moestuin’ is een prachtboek. Het is verdeeld over de maanden van het jaar. En dat is super handig, want tuinieren is echt een seizoenshobby (misschien dat ik het daarom ook zo leuk vind, ik hou gewoon van de veranderende seizoenen).
Januari gaat over de voorbereidingen. Floor deelt handige weetjes, zoals hoeveel zon elke groentesoort nodig heeft (dat is echt niet altijd 6 uur of meer, leerde ik!). Ze laat zien hoe je een moestuintekening maakt en vertelt over wisselteelt. In februari start ze met voorzaaien en ontkiemen van zaadjes. In maart mogen de eerste zaadjes de grond in. In april begint het pas echt.
En zo neemt ze je elke maand aan de hand. Wat is er te doen in de moestuin? Waar moet je op letten? Ik vind het een heerlijk boek. Floor schrijft positief, vrolijk, luchtig en enthousiast. ‘De Moestuin’ is wat mij betreft vooral een aanrader voor de beginnende moestuinierder, maar ook als je al eens wat gekweekt hebt is het super leuk en leerzaam om te lezen.
2. Bloemen uit de tuin (silvia dekker)
Dit gloednieuwe boek van Silvia Dekker gaat over (de titel verklapt het al) bloemen uit de tuin: zelf zaaien, planten & plukken! Naast het moestuintje zou ik ook heeeel graag op ons dakterras bloemen willen zaaien. Met name Dahlia’s, daar ben ik zo gek op! Daarom kwam dit boekje ook echt als geroepen. Zou het kunnen om in moestuinbakken en potten bloemen te kweken?
Het antwoord van Silvia? Ja! Hoewel het grootste gedeelte van het boek gaat over een traditionele bloementuin in de volle grond, heeft Silvia ook een gedeelte gewijd aan kweken in potten en bakken. En ze legt uit dat je ‘bij arme grond’ in een verhoogde bloembak of border kunt werken. Nou, dat is precies wat ik in gedachten had!
Verder heb ik veel geleerd over het zaaien van bloemen (voor de meeste geldt: liefst binnen voorzaaien!). Silvia vertelt uitgebreid over verschillende soorten bloemen en hun eigenschappen. En je leest over bloeiende struiken, voorjaarsbollen, stekken en het ontwerpen van borders.
Het boek is prachtig vormgegeven, dat doet me een groot plezier. Wel vind ik het jammer dat sommige (vooral grote) foto’s in het boek niet helemaal scherp lijken. Maar gelukkig maakt dat de prachtige bloemen die op de sfeervolle beelden staan niet minder schitterend om naar te kijken. Wow, wat een weelde heeft Silvia in haar tuin!! Om jaloers op te zijn.
3. Makkelijke Moestuin (Jelle Medema)
Het derde boek op deze lijst is mijn nieuwe bijbel: de Makkelijke Moestuin van Jelle Medema. Waar het boek van Floor vooral gaat over traditioneel moestuinieren (in rijtjes in de volle grond), gaat dit boek in op een compleet andere methode die Jelle zelf heeft ontwikkeld op basis van het square foot gardening principe. En het is precies de moestuin-methode die ik sinds kort gebruik! In deze eerdere blog leg ik de methode uitgebreid uit.
Update: in december 2020 is er een nieuwe versie van het boek van Jelle uitgekomen, de Makkelijke Moestuin 2.0. Die bestel je hier!
Kort samengevat: je moestuiniert in vakken van 30×30 cm met een speciale grond en groentes die bijna altijd lukken. Ideaal dus voor beginners en mensen zoals ik die geen grote tuin hebben! Het enige nadeel van dit boek, is dat het al wat ouder is (uit 2015) en dat de methode inmiddels is doorontwikkeld. Sommige dingen die in het boek staan zijn achterhaald. Maar toch: echt een aanrader voor wie een moderne manier van moestuinieren wil uitproberen!
4. Stek je Plant
Vanaf hier gaan we verder met boeken die op mijn wensenlijstje staan en die ik héél graag zou willen lezen. Het boek ‘Stek je Plant’ van Mama Botanica heb ik al meerdere keren in mijn handen gehad bij de Dille & Kamille. Het ziet er zo eenvoudig en laagdrempelig uit als Iris het laat zien in haar YouTube-video’s. En het boek is een prachtig naslagwerk. Ik volg haar met veel plezier op Instagram. Straks – in het nieuwe huis – hebben we wat meer plek voor kamerplanten. Dan komt dit boek absoluut in de kast te staan!
5. De Urban Moestuin (Huw Richards)
Je hebt maar een klein oppervlak nodig (ca. 1,2 x 3 m) om elke maand heerlijk en gezond groenten te eten, volgens Huw Richards. De auteur, bekend van YouTube-kanaal HuwsNursery laat in zijn boek ‘de Urban Moestuin’ zien hoe je gemakkelijk en biologisch verantwoord groenten in overvloed kunt telen, zodat je elke maand een rijke en verantwoorde keus hebt.
Huw laat je zien welke methodes je kunt toepassen aan de hand van heldere stap-voor-stap foto’s en illustraties. Hij leert je ook hoe je de opbrengst gunstig beïnvloedt door jonge aanplant te gebruiken (iets waar ik absoluut mee wil gaan experimenteren!). Ik heb de eerste paar pagina’s gelezen op Bol.com in het digitale inkijkexemplaar en dit boek staat écht op mijn wishlist! Hij gelooft – net als Jelle – in de kracht van moestuinbakken. Dus want, want, want!
6. Snoeien & Leiden
Terra’s Handboek Snoeien & Leiden is een praktische handleiding met snoei- en leitechnieken voor bomen, klimplanten, groot en klein fruit, struiken en rozen. Meer dan 800 planten staan alfabetisch gegroepeerd en ingedeeld, met gedetailleerde informatie over algemene snoeiprincipes voor elke groep en de groeiwijze en specifieke eisen van afzonderlijke planten.
De duidelijke, kleurrijke tekeningen en foto’s laten in close-up zien waar en hoe je moet snoeien om het beste uit je planten te halen. Naast uitgebreide uitleg van de traditionele technieken ook uitleg van minder gangbare technieken. Het is een minder mooi en modern vormgegeven boek dan de andere op deze lijst, het ziet er meer uit als een ‘lesboek’. Maar als je het filmpje op Bol.com bekijkt zie je denk ik al wel hoe uitgebreid en waardevol de inhoud is!
7. Down to Earth
Ken je Monty Don? Hij is een Engelse tv-presentator die prachtige programma’s maakt zoals Gardeners World (elke vrijdagavond op de BBC). Op Netflix staat ook een hele serie aan programma’s van hem die ik echt kan aanraden. Ik denk eigenlijk dat het Monty’s schuld is dat ik het tuiniervirus te pakken heb gekregen. Hij kan er zo mooi over praten, met zijn zachte, voedende stem. Nadat we hem een seizoen in de tuin gevolgd hadden, was ik verkocht.
Zijn boek – Down to Earth – staat dus ook absoluut op mijn to buy list. In het Engels geschreven, dit keer. Ik zou geen vertaling willen lezen hiervan. Het lijkt me heerlijk om het boek in ‘zijn stem’ te lezen. Monty neemt je – aldus de flaptekst – mee in de tuin. Hij geeft advies, stelt geldende normen aan de kaak. Hij deelt zijn gedachten en tuinideeën rondom natuur, de seizoenen, design, kleuren, ziektes & plagen en zo veel meer. Hij deelt de ‘jobs’ die hij elke maand doet en er staan prachtige foto’s van zijn tuin bij. Mocht je nog een cadeautje voor mij zoeken, deze is perfect! 🙂
Zit er een boek voor jou bIJ?
Zo, ik heb er weer een heel verhaal van gemaakt. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en de foto’s – die ik hier thuis afgelopen vrijdag heb gemaakt – leuk vond om te zien. Ik hoor graag welke van de boeken over (moes)tuinieren, planten en bloemen jou het leukste lijkt om te lezen!
Mocht je één van de boeken op deze lijst willen bestellen, klik dan zeker even op de Bol.com linkjes die ik steeds heb toegevoegd. Dat zijn namelijk affiliate-linkjes. Als je via zo’n link bestelt (maakt niet uit wat), krijg ik een hele kleine commissie. En jou kost het niks extra’s! Zou je mij een groot plezier mee doen.
Deze blog bevat affiliatelinks.
Willemien says
Leuke blog!. Dit jaar heb ik naast groenten en kruiden voor het eerst bloemen gezaaid. De eerste komen net boven!. Zojuist heb ik het boek bloemen uit de tuin besteld.
Saskia de Laat says
Wat leuk!! Heel veel plezier met het boek ❤