Laatst maakte ik al een heerlijke lemon curd cake. Omdat ik nog wat beslag én lemon curd over had, heb ik van het restje heerlijke cupcakes gemaakt. Met een vulling van lemon curd en een topping van heerlijke roomkaasglazuur waar vanille en maanzaad in zit. Yummie! Ik vertel je hieronder graag hoe je deze cupcakes gevuld met een vulling van lemon curd maakt.
Wat heb je nodig?
Voor de cupcakes heb je nodig:
- 190 gram bloem
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 0,5 theelepel zout
- 200 gram suiker
- de rasp van 2 citroenen
- 3 eetlepels citroensap
- 115 gram ongezouten boter
- 60 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 120 gram Griekse yoghurt
- 100 gram lemon curd
Voor de vulling & roomkaasglazuur heb je nodig:
- 75 gr boter, op kamertemperatuur
- 200 gram roomkaas (koud)
- 125 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel maanzaad
- eventueel: 12 paaseitjes
Materialen:
- muffinvorm voor 12 cakejes
- 12 baking cups (van papier)
- appelboor / mesje
- spuitzak + mondje
cupcakes met lemon curd maken
Stap 1. Weeg alle ingrediënten af en zet het klaar. Zo kun je straks snel werken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de papieren cakevormpjes (baking cups) in de muffinvorm.
Stap 2. Meng in een kom de bloem, het zout en het bakpoeder door elkaar en zet eventjes aan de kant.
Stap 3. Doe de suiker en het citroenrasp in de kom van je mixer en mix dit 2 – 3 minuten. Zo kan de suiker de citroensmaak lekker opnemen. Voeg de boter in kleine blokjes toe en mix zo’n 3 a 4 minuten. Voeg daarna de zonnebloemolie toe en mix nog eens 2 minuutjes.
Stap 4. Voeg de eieren één voor één toe en mix. Voeg vervolgens het citroensap toe. Het beslag kan er nu een beetje gek uit gaan zien, dat is niet erg. Voeg de Griekse yoghurt toe en mix kort tot het één geheel is.
Stap 5. Haal de kom onder de mixer vandaan en vouw nu voorzichtig met een spatel de droge mix (bloem, zout en bakpoeder) er doorheen. Zo hou je het beslag luchtig. Verdeel het beslag over de 12 cupcakevormpjes en bak 18 – 20 minuten op 180 graden.
Stap 6. Doe nu de roomkaas en de boter in de mixer met de paddle en laat 3 – 4 minuten mengen. Zet de mixer op een laag standje en voeg de poedersuiker toe. Als alles gemengd is, zet je de mixer nog even op hoog en mix je nog 2 – 3 minuten. Voeg nu de theelepel vanille-extract en de eetlepel maanzaad toe en mix nog 2 minuutjes. Doe het mengsel in een spuitzak met spuitmondje en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Stap 7. Laat je cupcakes even afkoelen. Afgekoeld? Maak dan met een appelboor of een mesje een klein gat in het midden van elke cupcake. Vul dit met een theelepeltje lemon curd. Haal je spuitzak uit de koelkast en versier je cupcakes nu met de roomkaasglazuur. Doe er eventueel nog een paaseitje op voor een extra feestelijk geheel. Smakelijk!
Iets voor jou?
Dit was de tweede keer dat ik roomkaasglazuur op een cupcake probeerde te spuiten. Je ziet vast wel dat dat niet al te fantastisch gelukt is, haha! Eigenlijk had ik een wat groter spuitmondje nodig, zonder ribbels. Dan was het wat makkelijker gegaan. Het lijkt nu meer op slagroom ofzo. Maar ach, de smaak is er niet minder om.
Eet je heerlijke cupcakes met lemon curd vulling meteen op als ze nog vers zijn (yummm). Of bewaar ze maximaal 2 dagen in de koelkast. Vanwege de roomkaasglazuur is gekoeld bewaren echt een must. Ik hoop dat je dit een leuk recept vond. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust hieronder. Hier vind je trouwens al mijn recepten op een rij.
Geef een reactie