Als je het hele weekend thuis zit (social distancing enzo), dan ga je lekker aan de slag met je hobby’s. Ik wilde oefenen met drankjes fotograferen. Ik zie vaak prachtige foto’s langskomen bij andere Instagrammers en bloggers. Zelf vind ik drinken fotograferen vreselijk lastig. En de enige manier om er beter in te worden is: oefenen! Daarom hebben we de ingrediënten voor mijn favoriete cocktail in huis gehaald: de pisco sour en ging ik aan de slag!
Pisco Sour recept
De Pisco Sour is de nationale cocktail van Peru. Het is een heerlijk zure, zoete en zachte cocktail. Friszuur, met een bite. We dronken dit drankje voor het eerst in Portugal, in de foodhal van Lissabon. Een jaar later waren we in Berlijn en aten we bij een Peruviaans (of Peruaans – zo mag je het ook noemen) restaurant. Daar dronken we er één of twee te veel. Zo lekker vinden we het!
Al sinds die eerste keer wilde ik de cocktail thuis eens maken. Maar Pisco – de basis van deze cocktail – is bij de meeste slijterijen niet te koop. Gelukkig kun je het wel online bestellen. En het is te koop bij speciaalzaken, zoals de Stigros hier in Eindhoven. Daar stonden wel 7 verschillende soorten! Wij kochten de fles die – volgens de eigenaar – het meest door Peruanen gekozen wordt. De Alto Carmen, om precies te zijn.
Benodigdheden Pisco Sour
Voor twee cocktails heb je nodig:
- 100 ml Pisco
- 70 ml limoensap
- 70 ml eiwit
- 30 ml suikersiroop (of meer als je van zoet houdt)
- evt: angostura bitter
- twee ijsklontjes
- een cocktailshaker
- twee cocktailglazen
De cocktail is het lekkerst als je vers limoensap gebruikt. Het eiwit kun je natuurlijk verkrijgen door eieren te splitsen, wij gebruikten een handig pakje gepasteuriseerd eiwit (net wat veiliger om rauw te gebruiken) uit de supermarkt van TwoChicks. Daar kun je heel wat cocktails mee maken! Het eiwit zorgt voor het romige schuimlaagje op de cocktail.
Angostura bitter koop je bij de Gall & Gall. Suikersiroop kun je kant-en-klaar kopen (bijvoorbeeld van Monin), maar je kunt het ook zelf maken door evenveel suiker als water (bv 200 gram suiker en 200 ml water) in een pannetje aan de kook te brengen en te laten afkoelen in een flesje.
Hoe maak je pisco sour?
Doe alle ingrediënten (behalve de ijsklontjes) in je schone cocktailshaker. Doe hem goed dicht (anders schiet je deksel eraf tijdens het schudden) en shake er even flink op los. Maak je cocktailshaker open, voeg je twee ijsklontjes toe, en shake nog een keer.
Haal de dop van je shaker en verdeel de cocktail over de twee glazen (schenk via de filter). Maak de cocktailshaker open en verdeel het resterende schuim over de twee glazen. Garneer met een paar druppels angostura bitter. En je cocktails zijn klaar!!
Amaretto of whisky sour
De Pisco Sour is mijn favoriete cocktail omdat-ie lekker fris is. Maar ook zoetig, romig (door het eiwit) en zuur. Een combinatie die ik gewoon heel erg lekker vind. Perfect voor het voorjaar en de zomer.
Overigens kun je met deze methode ook allerlei ándere sours maken. Heb je geen Pisco, maar wel bijvoorbeeld Amaretto of Whisky in de kast staan? Vervang het het limoensap voor citroensap en verder kun je exact dezelfde methode aanhouden voor een Whisky sour of een Amaretto sour!
Wat is jouw favo cocktail?
Als je niet zo van zure smaken houdt, dan is de sour niet jouw drankje. Misschien vind je een simpele mimosa met mango dan veel lekkerder. Ik ben wel benieuwd wat jouw favoriete cocktail is! Laat je het me weten hieronder?
Overigens is je misschien opgevallen dat er foto’s van twee verschillende settings in deze blog zitten. Ik zei al: ik wilde oefenen met drankjes fotograferen! Ik ben er nog niet uit welke ik het leukste vind haha. Robert vond het niet erg, nu mocht ie twee drankjes proeven. Ach, we zaten toch verplicht binnen vanwege het Corona-virus. Een drankje erbij maakt alles gezelliger, toch?
Liefs,
Saskia
Geef een reactie