Een paar weken geleden was ik met een vriendin bij de TK Maxx. We werden allebei verliefd op een super schattige kleine ‘cake pan’, een ovenschaaltje voor kleinere cakes. Hij was maar €4,50 en ik kon hem níet laten liggen. En natuurlijk moest ik er ook een receptje in maken. Dat werd deze supercitroenige lemon curd cake.
Echt, hij smaakt zoooo sterk naar citroen, gewoon mega lekker (als je van citroen houdt tenminste). Het is een zoet-zure, luchtige, lichte cake die bijna uit elkaar valt als je hem snijdt. Smeuiig en fris. Ik ben er happy mee.
Gewone vs. kleine cakevorm
Natuurlijk is het niet zo handig om een recept te delen voor een kleine cake, want de kans is klein dat jullie zo’n mini vorm in huis hebben. Daarom heb ik hieronder het recept voor een standaard cakeblik / cakevorm uitgewerkt.
Mocht je toch, net als ik, een kleine vorm hebben (die van mij is 18 bij 10 cm), dan heb je ongeveer 1/3 van het beslag zoals hieronder beschreven nodig. De baktijd is gewoon hetzelfde (cake is even dik). Ik heb het aluminiumfolie er na 35 minuten bovenop gelegd.
Wat heb je nodig?
Voor een gewone cake (standaard formaat cakeblik / cakevorm) heb je nodig:
- 190 gram bloem
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 0,5 theelepel zout
- 200 gram suiker
- de rasp van 2 citroenen
- 3 eetlepels citroensap
- 115 gram ongezouten boter
- 60 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 120 gram Griekse yoghurt
- 100 gram lemon curd
Voor het glazuur gebruik je:
- 125 gram poedersuiker
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
- een theelepel beetje crème fraîche
Hoe maak je de lemon curd cake?
Stap 1. Weeg alle ingrediënten af en zet het klaar. Zo kun je straks snel werken. Gebruik je lemon curd uit een potje? Klop deze dan met een lepel even goed los. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je cakeblik in en leg er bakpapier in.
Stap 2. Meng in een kom de bloem, het zout en het bakpoeder door elkaar en zet aan de kant.
Stap 3. Doe de suiker en het citroenrasp in de kom van je mixer en mix dit 2 – 3 minuten. Zo kan de suiker de citroensmaak lekker opnemen. Voeg de boter in kleine blokjes toe en mix zo’n 3 a 4 minuten. Voeg daarna de zonnebloemolie toe en mix nog eens 2 minuutjes.
Stap 4. Voeg de eieren één voor één toe en mix. Voeg vervolgens het citroensap toe. Het beslag kan er nu een beetje gek uit gaan zien, dat is niet erg. Voeg de Griekse yoghurt toe en mix kort tot het één geheel is.
Stap 5. Haal de kom onder de mixer vandaan en vouw nu voorzichtig met een spatel de droge mix (bloem, zout en bakpoeder) er doorheen. Zo hou je het beslag luchtig.
Stap 6. Doe één derde van het beslag in je cakevorm. Leg er één derde van je lemon curd in kleine schepjes bovenop. Met een botermesje swirl je de lemon curd een beetje door het beslag heen (zoals op de foto’s hierboven). Voeg nog een laag beslag toe, wederom lemon curd en swirl weer. Sluit af met de rest van het beslag en de rest van de lemon curd.
Stap 7. Bak je cake 40 minuten in de oven op 180 graden. Doe er daarna wat aluminiumfolie overheen zodat je lemon curd bovenin niet verbrandt. Zet de cake nog eens 20 – 30 minuten terug in de oven. Tot een satéprikker er droog uit komt.
Stap 8. Laat je lemon curd cake minimaal 30 minuten afkoelen in de vorm op een rekje. Haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat nog eens 30 minuten afkoelen op het rekje. Maak ondertussen het glazuur door poedersuiker, citroensap, citroenrasp en de crème fraîche te mengen. Drizzle over de cake als hij volledig is afgekoeld. En genieten maar!
Toch een kleine vorm?
Zoals ik al zei: mocht je net als ik een kleine lemon curd cake willen maken, dan heb je ongeveer een derde van het beslag en van de lemon curd van het recept hierboven nodig. Verder volg je de stappen precies zoals hierboven. Hou je beslag over? Dan kun je er bijvoorbeeld lekkere cupcakes van maken. Daar deel ik binnenkort een leuk recept voor!
Zelf vond ik de cake lekkerder zonder het glazuur (iets minder zoet en plakkerig). Dus dat kan ook prima! Heb je dit recept gemaakt? Dan hoor ik graag wat je er van vond. En als je vragen hebt, stel ze dan ook gerust in de reacties hieronder. Vind het altijd leuk om van je te horen. Hier vind je al mijn receptjes.
Anouk says
Klinkt heerlijk zeg!
Saskia de Laat says
Jaaa, is ie ook zeker! Bedankt voor je positieve reactie 🙂.
Jacqueline Pallett says
Hoeveel is xx bij xx cm?
Saskia de Laat says
Woops haha, heb hem meteen even opgemeten. Mijn vormpje is 18x10cm!
Karin says
Heerlijke cake, heb hem al vaak gemaakt en ook het recept gedeeld!
J. says
Ziet er heerlijk uit! Kan je hem – eventueel zonder het glazuur – ook invriezen?
Saskia says
Ik heb geen idee, ik vries zelf nooit gebak in! Only one way to find out 😉