Waar wij Nederlanders de koude schotel hebben, gaan de Zweden voor de Smörgåstårta. Een heerlijke hartige taart van lagen brood met heerlijke vullingen ertussen. Een ‘frosting’ van roomkaas en een topping van heerlijke groente, verse kruiden, eieren, vlees en vis maken het geheel af.
Feestelijke mini-Smörgåstårta
Het leek me perféct voor een voorjaarslunch of voor de Paasbrunch! Eigenlijk wilde ik een grote Smörgåstårta maken, in een springvorm met prachtige lagen vol zelfgemaakte salades. Maar, die donderde in elkaar toen ik de taart wilde verplaatsen van de springvorm naar het serveerbord. Zo jammer! Maar niets aan te doen.
Met de restjes heb ik daarna deze mini-versie van de Zweedse broodtaart gemaakt met wat ik nog over had. Eigenlijk is het een soort Zweedse variant op een club sandwich geworden. Maar hij is echt heel lekker! En je kunt er makkelijk met 2 (of misschien zelfs wel 3) personen van genieten. Door de roomkaas en de salades is dit taartje hartstikke vullend.
Recept Smörgåstårta
- Vier sneetjes wit casinobrood
- Eiersalade
- Kruidenkaas
- Selderijsalade (of andere salade)
- Komkommer
- Roomkaas
- Citroen
- Twee takjes verse dille
- Vier plakjes grillham
- Een paar augurkjes
- Hard gekookt ei
- Stuk of tien jumbogarnaaltjes
- Leg een sneetje wit casinobrood op het bord en smeer er een laagje kruidenkaas op. Leg er daarna wat dunne plakjes komkommer op en dek af met een nieuw sneetje brood.
- Besmeer dit tweede sneetje brood met je eiersalade en dek weer af met een sneetje brood. Herhaal dit met je selderijsalade (of andere salade) en dek af met het laatste sneetje brood.
- Besmeer je broodtaartje aan de bovenzijde en zijkanten met een dun laagje roomkaas. Je kunt de roomkaas op smaak brengen met peper en eventueel andere kruiden, maar dat hoeft niet.
- Maak met een kaasschaaf dunne linten komkommer en bedek de zijkanten van je taartje ermee.
- Nu volgt het leukste deel: het garneren! Hier kun je lekker creatief mee zijn. Ik heb opgerolde plakjes grillham, plakjes ei, garnaaltjes, dun gesneden augurkjes, verse dille en citroen gebruikt.
Tips & tricks
Je kunt alle salades/vullingen in je taart zelf maken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik heb voor deze minitaartjes alleen de eiersalade zelf gemaakt met wat hard gekookt ei, mayonaise, vocht van augurken, klein gesneden augurkjes, peper, zout, paprikapoeder, verse bieslook en dille. De rest van de vullingen heb ik kant-en-klaar in de winkel gekocht.
Ook kun je lekker variëren met de topping. Naast garnaaltjes, ham, ei en kruiden kun je ook tomaatjes, gerookte zalm, plakjes kalkoenfilet, zilveruitjes en nog veel meer lekkers gebruiken. Leef je uit! Google ook maar eens op Smörgåstårta, dan vind je allerlei varianten en ideetjes. Nog één tip: zorg dat de roomkaas goed koud is als je gaat ‘frosten’, zodat het niet van je taartje af gaat ‘lekken’.
Veel stapel- en decoratieplezier en smaklig måltid!
Geef een reactie