Ik vind het heerlijk om met een verjaardag of ander feestje ook wat gezonds neer te zetten. Meestal is dat gesneden groente, rauwkost dus. En die wil je natuurlijk niet in een vettige mayonaisesaus dippen. Ook je chips of je brood en toastjes smaken net even wat lekkerder met een gezonde dipsaus. In deze blog vind je daarom 5 gezonde dipsausjes die net wat beter voor je zijn dan de welbekende mayonaise met kruiden.
Griekse Tzatziki
Als ik aan gezonde dipsaus denk, dan staat Tzatziki voor mij met stip op één. Heerlijk fris en lekker pittig door de knoflook. Ik maak hem heel simpel met 400 ml Griekse yoghurt, twee of drie tenen uitgeperste knoflook en wat geraspte en goed uitgelekte komkommer. Eventueel nog een klein beetje zout erdoor om de smaak te versterken en een theelepel dille als je dat lekker vindt, en je tzatziki is klaar. Perfect als groentedip en ook heerlijk voor op brood trouwens.
Citroen-komijnsaus
Meng 500 gram Griekse yoghurt met het sap en de rasp van een citroen, een theelepel gemalen komijn. Snijd een een halve ui in kleine stukjes, voeg deze aan de saus toe en roer even. Voeg er eventueel nog een mespuntje cayennepoeder aan toe als je van pittig houdt. Ook lekker: garneer met wat verse gesneden dille. Lekker bij bloemkool en eigenlijk alle groente wel.
Bietendipsaus met geitenkaas
Zo makkelijk! Gooi wat gekookte koude bietjes met plukken zachte geitenkaas en een scheutje balsamico-azijn in de keukenmachine. Keilekker! Ook als smeersel voor op brood trouwens, als je ‘m wat dikker laat. Natuurlijk, de geitenkaas is niet mega healthy, maar het is nog altijd beter dan je groente in de mayo dippen. Je kunt deze dip trouwens ook maken met feta in plaats van geitenkaas.
Kerriesaus met yoghurt
In deze saus zit wel een beetje mayonaise om de boel body te geven, maar de basis is yoghurt en daardoor hou je de calorieën wat in toom! Meng 4 eetlepels yoghurt (liefst mager) met een eetlepel mayonaise of halvanaise, een fijn gesnipperd sjalotje, minimaal een theelepel kerriepoeder (meer mag naar smaak) en een snufje peper en zout. Deze gezonde dipsaus is in het bijzonder erg lekker met rauwe bloemkool en met worteltjes en bij paprikachips.
Avocado dipsaus
Doe twee rijpe avocado’s met het sap van 1 limoen, een geperst teentje knoflook en twee eetlepels Griekse yoghurt in een keukenmachine en mix tot een glad mengsel. Snijd een sjalotje heel fijn (snipper het) en hak een bosje koriander grof, roer het door je dip. Voeg er wat zout en peper (eventueel chilipeper) aan toe en je sausje is klaar!
ls je een wat romigere saus wil, kun je er nog wat meer Griekse yoghurt doorheen doen. Als je de limoensmaak lekker vindt en je houdt van een frisse saus, kun je eventueel ook de rasp van de schil erbij doen. Deze saus is natuurlijk heerlijk met Mexicaanse tortillachips!
Welke van deze dipsausjes lijkt jou het lekkerst? Heb je zelf misschien nog een recept voor een gezonde dipsaus die echt niet in dit rijtje mag ontbreken? Let me know!
[…] Nog meer opties […]