Als er één drankje perfect is om de mooie momenten van het leven te vieren, dan is het wel Champagne! De Champagnestreek ligt op slechts 4 uurtjes rijden van Nederland, en je vindt er de prachtigste uitgestrekte groene en gele velden. Al jaren wilde ik een bezoek brengen aan de regio waar mijn favoriete wijn vandaan komt: the real bubbly! Deze zomer waren we er een weekje om te genieten van de natuur, de pittoreske dorpjes en al die heerlijke bubbels. En natuurlijk wil ik mijn ervaringen graag met jou delen. In deze blog lees je daarom mijn 15 beste Champagnestreek tips…
1. Champagnekelders bekijken
Een must in de Champagnestreek is natuurlijk het bezoeken van één van de grote wijnhuizen voor een tour door de kelders. Tip: koop je kaartjes vooraf via internet, vaak zitten de beste tours al vol. De meeste cellar tours zijn trouwens niet goedkoop en super commercieel natuurlijk, maar desondanks echt een ervaring die je niet wil missen! Nog een tip: trek iets warms aan, het is echt goed koud in de wijnkelders. Meestal zo rond de 10 graden.
2. Pommery
Wij hebben drie ‘grotere’ wijnhuizen bezocht. De eerste was Pommery; dit huis wordt ook wel het ‘Disneyland’ van de Champagne genoemd. De gebouwen zijn dan ook echt heel uniek. Een tour duurt ongeveer een uur, inclusief proeverij, en ze worden zelfs in het Nederlands gegeven! Het begint al fantastisch; je daalt een prachtige grote trap af waarmee je de kelders betreedt. Met elke stap die je neemt, voel je de lucht vochtiger en kouder worden. Het enige nadeel; op het einde van de tour moet je die 100+ treden tellende trap ook weer omhoog!
De kelders zijn prachtig, meer dan honderd oude kalksteengroeves die met gangen aan elkaar verbonden zijn. In de kelders van Pommery zie je overal moderne kunst. Dat is soms even wennen (ik noem maar even een vreemd beschilderd springkussen), maar op andere momenten heel speciaal. De gids legt stap voor stap uit hoe de champagnes geproduceerd worden. En op het einde (nadat je die vermaledijde trap weer omhoog bent gegaan) mag je het resultaat van al die noeste arbeid proeven. Je kunt vooraf kiezen of je slechts één of meerdere glaasjes wilt drinken. Cheers!
3. Veuve Cliquot
Bij Veuve Cliquot deden we een uitgebreide tour door de kelders. Best wel prijzig, maar echt heel anders dan die bij Pommery! Het was er nogal chique de friemel eigenlijk. In deze keldertour stond het verhaal van Madame Cliquot centraal. Wat een girlboss was dat zeg! Ze was het eerste vrouwelijke hoofd van een champagnehuis en een echte ondernemer. Ik vond het super interessant om te leren over haar zakelijke keuzes, bijzondere innovaties en bijdragen aan de wereld van champagne zoals we die nu kennen.
We kregen na afloop twee glazen te proeven op het gezellige Veuve Cliquot terras; de gewone yellow label (tot dan toe mijn favo champagne) en een glas Grande Dame. Die laatste bubbel heeft maar liefst 10 jaar in de kelders gelegen en heeft daardoor echt een hele bijzondere smaak. Het is een culinaire champagne, die schijnbaar heel goed combineert met romige risotto, kreeft en ander veel te lekker eten. We hebben nog even gedacht aan het meenemen van een flesje, maar in de boutique bleek de Grand Dame maar liefst 115 euro per fles te kosten. Iets te prijzig dus, haha!
4. Mercier
Het derde bekende, maar iets minder beroemde, champagnehuis dat we bezochten, was Mercier. Deze tour was weer heel anders dan die van Pommery en Veuve Cliquot. Ik zal niet te veel verklappen, maar het treintje door de kelders en de bijzondere lift maken dit echt een unieke experience. Mocht je kinderen bij je hebben, dan is dit huis al helemaal een aanrader. Waar ze bij andere champagnehuizen verveeld om hun ouders hingen, vonden de kleintjes deze tour duidelijk een stuk interessanter.
Ik had trouwens nog nooit Mercier geproefd en was aangenaam verrast! Tijdens deze vakantie heb ik ontdekt dat ik van blends hou waarin de Pinot Noir de boventoon voert. En dat is bij de Mercier brut dus het geval. Ook door de prijs werd ik verrast; een flesje kost ‘slechts’ €19,-, dus daar hebben we er twee van meegenomen.
Natuurlijk stikt het in Reims en Epernay van de champagnehuizen, dus je hebt keuze uit nog veel meer grote namen. Moët & Chandon schijnt bijvoorbeeld erg leuk te zijn. In Epernay kun je over de Rue de Champagne wandelen, waar de prachtigste champagnehuizen staan. Je kunt bij de meeste wel champagnes proeven, maar de kleinere huizen verwachten eigenlijk wel dat je dan ook een flesje meeneemt (of meer). Bij de grote, commerciële huizen heb je geen last van die ‘druk’.
5. Boottochtje in Chalons-en-Champagne
In het stadje Chalons-en-Champagne wordt sinds een paar jaar van mei tot half september een fantastische boottocht georganiseerd; Metamorp’eau’ses. Kost €15 per persoon en dat is het zeker waard. Dit was echt een van de leukste dingen die Robert en ik gedaan hebben tijdens onze vakantie! Om half elf, toen het net donker was, stapten we in een bootje met 10 anderen en een ‘pilote’ (zoals ze de schipper hier noemen). We voeren door tunnels en langs prachtige gebouwen. En overal was lichtkunst te bewonderen. Tip: stap als laatste in in het bootje, dan zit je vooraan en heb je de beste plek! Kaartjes koop je via de tourismewebsite van Chalons-en-Champagne.
6. De route touristique du Champagne rijden
We zijn alweer aangekomen bij nummer zes van de Champagnestreek tips! Je kunt ze niet missen hier langs de weg; de bordjes met ‘route touristique du Champagne’ erop. Er zijn vijf routes in dit gebied, die je ieder door pittoreske dorpjes en langs prachtige vergezichten leiden:
- Massif de Saint Thierry: deze route leidt je langs wijngaarden en bossen. Je vertrekt vanuit Reims en komt onderweg prachtige uitzichten en leuke dorpjes tegen.
- Montagne de Reims: deze route vertrekt vanuit Reims of Epernay en in feite rijd je naar de andere stad. Je komt door het Parc Regional de la Montagne de Reims en kunt daar gezellig door het bos van Verzy wandelen. Of je gaat even naar Guillon of de Perching Bar (zie verderop in deze blog).
- Vallée de la Marne Ouest: deze wijngaarden, vlakbij Chateau Thierry, liggen het dichtste bij Parijs en bieden de prachtigste uitzichten over de vallei.
- Côte des Blancs: dit is de Chardonnay-route onder Epernay. Mocht je van Blanc de Blancs (Champagne van enkel Chardonnay druiven) houden, dan is deze route een must.
- Côte des Bar: deze vijfde en laatste route ligt het meest zuidelijk en loopt wederom door oogstrelende landschappen en bekendere dorpjes.
Voor alle routes geldt dat je langs diverse kleinere champagnehuizen rijdt. De meeste kleinere producenten zijn erg gesloten, maar als je ergens ‘ouvert’ of ‘degustation’ ziet staan, dan kun je meestal wel iets proeven. Men verwacht dan vaak wel dat je een flesje (of meer) meeneemt, dus hou daar rekening mee! Wij stopten even bij Voirin Jumel. Daar proef je heerlijke bubbels op een romantische terras met een prachtig uitzicht over de uitgestrekte landerijen.
Maar ook zonder te proeven, zijn deze routes echt de moeite waard. Leg een flesje bubbly en een belegde baguette in de auto and enjoy the ride. Oh en vergeet niet af en toe te stoppen om van het uitzicht te genieten. Gewoon even de auto langs de weg zetten, uitzichtpunten – zoals die op de foto hieronder – zijn er helaas niet veel.
7. Whiskyproeven bij Guillon
Een verborgen pareltje dit; distilleerderij Guillon. Hier maken ze geen Champagne, maar whisky! Een rondleiding met proeverij is hier helemaal gratis en super persoonlijk. Gewoon aanbellen en er komt iemand naar buiten om je rond te leiden. Onze jonge ‘gids’ sprak amper Engels, maar deed heel erg haar best. Na afloop kun je natuurlijk een heerlijk flesje mee naar huis nemen, maar voel je vooral niet verplicht. No pressure!
8. De Notre Dame in Reims
Als je in Reims bent voor een bezoek aan één van de grote champagnehuizen, dan mag je eigenlijk de Notre Dame niet overslaan. Wat een indrukwekkende kathedraal is dit zeg! Prachtige glas-in-lood-ramen (en zeer modern ook) maken dit een must op je lijstje. Overigens staat er ook een beeld van Jeanne D’Arc, het meisje dat een beslissende rol speelde in de oorlog tussen Frankrijk en Engeland in de honderdjarige oorlog.
9. Champagnehistorie in Hautvillers
Een plaatsje dat je absoluut niet mag overslaan, is Hautvillers. Dit pittoreske dorp ligt hoog in de heuvels en is echt de moeite van een bezoekje waard. Wandel langs de prachtige huisjes en ga op zoek naar de op Champagne geïnspireerde ‘signs’ aan de gevels. Je ziet ze overal. Waarschuwing: het is hier heel erg heuvelachtig, dus spierpijn in je kuiten de dag erna is gegarandeerd haha! Hieronder vind je nog een paar specifieke tips voor Hautvillers.
10. Champagnes proeven bij Au 36
Ga champagnes proeven en lekkere hapjes eten bij Au 36. Voor het geval je het nog niet wist; Champagne mag maar van (een mix van) drie druivensoorten gemaakt worden; Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Het leuke is: hier kun je champagnes proeven die van slechts één druivensoort gemaakt zijn, zodat je de verschillende smaken gaat herkennen en ontdekt welke smaak jouw favoriet is. Echt een aanrader!
Bij goed weer kun je lekker buiten op het terras zitten. Ook serveren ze hier heerlijke kaasplankjes en een plank met allerlei lokale lekkernijen, zoals paté en megagrote roze macarons. Champagne kopen doe je in het winkeltje van Au 36. En aan de overkant zit nog een ander bijbehorend winkeltje waar je sieraden, gemaakt van champagnedoppen, en lokale lekkernijen kunt kopen.
11. Bezoek de rustplaats van Dom Perignon
Dom Perignon, de godfather van champagne, ligt begraven in de grote kerk in Hautvillers. De kerk zelf is niet zo heel bijzonder, al hangen er mooie schilderijen aan de muur. Volgens mij hebben de huidige eigenaren er een soort museum van gemaakt. Maar als je toch in Hautvillers bent, dan is het zeker even de moeite waard om de begraafplaats van de beste man te bezoeken. Cultureel verantwoord, en dat soort dingen ;-).
12. Champagne with a view bij Tribaut
Een must wat ons betreft in Hautvillers, is een bezoekje aan het prachtige proeflokaal van het kleinere champagnehuis Tribaut. Hier mag je voor tien euro drie champagnes naar keuze proeven met een fantastisch, panoramisch uitzicht op de wijngaarden. Koop je 6 flessen of meer, dan wordt de 10 euro van de prijs gehaald. Maar echt geen pressure om iets te kopen hoor! Wij gaven meteen aan dat we enkel wilden proeven en de eigenaresse van het huis nam desondanks alle tijd voor ons en gaf uitgebreid antwoord op alle vragen.
13. Antiek shoppen
Midden in het dorpje Hautvillers ligt een antiekwinkel (waar ik de naam eigenlijk niet van heb kunnen achterhalen). Je vindt er vintage kleding, Champagne-memorabilia en antieke spulletjes. Ik werd verliefd op de grote houten champagnerekken die je ook in alle kelders ziet. Maar helaas paste die niet in de auto. Op het gezellige binnenplein van de antiekwinkel kun je ook weer champagnes proeven, al vanaf 4 euro per glas.
14. Ga zwemmen in het Lac du Der
Iets heel anders dan Champagne proeven, maar ook erg leuk om te doen in de Champagestreek, is een stranddagje bij het Lac du Der. Dit meer ligt op ongeveer een uur en 15 minuten rijden van Reims. Je kunt rondom het meer rijden en de diverse strandjes bezoeken. In het hoogseizoen kun je er ook georganiseerde boottochtjes maken en zelf een bootje huren (dat was in juni helaas nog niet mogelijk).
15. Verzy & Verdun
En dan nog een paar laatste tips voor de Champagnestreek die ik maar even op één hoopje veeg. In Verzy vind je een champagnemuseum en uitkijktoren (een soort vuurtoren, zie de foto hieronder). Wij zijn in de vuurtoren geweest, maar vonden het eerlijk gezegd het geld niet waard. Het champagnemuseum hebben we overgeslagen, dus daar kan ik niets over zeggen. Maar: het gebied rondom de vuurtoren is eigenlijk leuk genoeg voor een bezoekje!
In Verzy vind je daarnaast ook een champagnebar in een boomhut. Je parkeert je auto in het bos en na tien minuten lopen kom je bij de Perching bar in een boomhut. Je betaalt 16 euro per persoon voor een glaasje bubbels en toegang. Het uitzicht schijnt super te zijn. Dit hebben wij niet gedaan, omdat de recensies op Tripadvisor ons niet overtuigden dat het die 16 euro pp waard was.
Verdun bezoeken
Mocht je het interessant vinden, er is ook een hoop WOI-geschiedenis te vinden in deze regio! Vooral Verdun en het gebied eromheen staat hierom bekend. Verdun ligt op anderhalf uur rijden ongeveer. Loopgraven, bunkers, musea, genoeg te zien en te beleven hier. We zijn er zelf niet geweest, maar een vriend van mij wel, en hij zegt dat het echt de moeite waard is!
Champagnestreek tips: wat mist nog in dit rijtje?
Plan jij een bezoek aan de Champagnestreek? Dan hoop ik dat ik je mijn tips en ideetjes wat op weg hebt geholpen bij het plannen van een fantastische trip. Het is een heerlijke regio vol culinair Champagnegenot. Mocht je er zelf al geweest zijn en iets tofs missen aan deze lijst met Champagnestreek tips? Laat het me dan zeker even weten in een reactie hieronder bij de comments!
event blogger says
Ik zal graag een keer een wijnmakerij bezoeken. Het lijkt interessant.
champagnestreek says
Uitgebreid artikel! Mooie tips!
Ria says
Thanks voor de tips! Ik ga er volgende week heen en genoeg inspiratie nu..
floris says
Dit is net wat ik nodig had. Ik zocht naar ideetjes voor een leuke romantische avontuur en deze blog heeft mijn zoektocht tot een einde gebracht. Dank je voor deze tips.
Anne says
Leuke tips. vraagje hoe deden jullie dat met auto rijden en alcohol. Kon je ook proefflesjes meekrijgen of…..?
Marie-Lise | Reisrustig.be says
Erg leuke tips! Ik was afgelopen zomer in Reims en heb er vooral de stad zelf bezocht.
Martijn says
Wat een heerlijk uitgebreid artikel. Ik heb nog een 16e tip! Het betreft het familiedomein Champagne Roger-Constant Lemaire in gehucht Villers-sous-Châtillon.
Een hele aardige familie die met veel passie en ervaring fantastische champagnes maken.
Het enige nadeel is dat hun champagnes het niet lang volhouden in onze kelders 🙂