Start jij je dag met twee boterhammen kaas of een simpel havermoutje? Prima natuurlijk, niks mis mee, maar het kan feestelijker. Met laagjes heerlijkheden in een glaasje bijvoorbeeld! Kijk nou naar de foto hierboven, het lijkt wel een toetje, of niet?
Ontbijt in een glaasje
Ontbijten met laagjes lekkers in een glaasje is echt een feestje. Een expert op dit gebied – iemand die bijna elke dag ontbijt met zo’n prachtig gerechtje – is Andrea van Geenen, a.k.a. Wonderlicious. Ik interviewde haar over het perfecte ontbijt-in-een-glaasje. Wat is het geheim? Wat zijn de tips & tricks?
De basisingrediënten: wat heb je nodig?
Het is helemaal niet moeilijk! Wat heb je nodig om zo’n heerlijk dessertontbijtje te maken? Op de boodschappenlijst:
1. Fruit (vers of diepvries)
Een laagje fruit is onontbeerlijk, niet alleen vanwege de frisheid en zoetheid, maar ook vanwege de kleur en de feestelijkheid. Fruit geeft je laagjesontbijt een instant dessert-effect. Je kunt diepvriesfruit gebruiken zoals bosvruchten en aardbeien en die de avond van tevoren uit de vriezer halen om te ontdooien.
Ook verse blauwe bessen of frambozen zijn een topper. Wil je iets origineels? Kies dan voor een combinatie van mango en geraspte wortel. Wortel? Ja, wortel! Het is heerlijk zoet en toch een beetje hartig. Je kunt het fruit pureren voor een zacht laagje in je glaasje, of gewoon in stukjes of – in het geval van frambozen en bessen – in z’n geheel gebruiken.
2. Zuivel
Het tweede essentiële element in het laagjesontbijt, is zuivel. Kies bij voorkeur stevige zuivel zoals kwark of Griekse yoghurt. Standyoghurt kan bijvoorbeeld ook. Waarom? Het leukste is natuurlijk dat de laagjes goed blijven zitten en de dikke zuivel zorgt ervoor dat je dunnere, nattere lagen niet ‘doorlopen’. Geef je zuivel wat extra smaak door er bijvoorbeeld kaneel doorheen te roeren.
3. Crunchy element
Nummer drie op de boodschappenlijst is crunch! Iets knapperigs om wat textuur te geven aan je break(not-so)fast. Denk aan gepofte boekweit (te koop bij Jumbo of natuurwinkel) of gepofte quinoa (natuurwinkel). Ook muesli of zelfgemaakte granola kan natuurlijk prima. Wil je iets extra gezonds doen? Gebruik dan ook lijnzaad of chiazaad in je ontbijt. Ook lekker; een handje noten. Hazelnoten bijvoorbeeld, of walnoten!
4. Topping
Last, but most definitely not least, is de topping. Geraspte gedroogde kokos bijvoorbeeld (perfect bij mango). Maar je kunt ook cacaonibs gebruiken of gojibesjes. Ook lekker: verse kruiden, zoals basilicum of verse munt.
Het glaasje opbouwen
Kies bij voorkeur een vrij groot glas, dat maakt het makkelijker om je laagjes in het glas te doen. Begin met de meest natte laag, het gepureerde fruit bijvoorbeeld. Vervolgens een laagje zaadjes, je zuivel, een laagje crunch en weer wat fruit en ga zo door tot je bovenaan bent. Gebruik twee kleine lepeltjes, zodat je goed in het glas kunt en geen vegen maakt op de zijkant. Zo ziet je ontbijt er strakjes zeker weten Instagrammable uit!
Kost dit niet ontzettend veel tijd?
Al die moeite om die laagjes perfect in een glaasje te krijgen, en dat in de ochtend terwijl je haast hebt om naar je werk of naar school te gaan… Waarom zou je al die dingen zo mooi serveren als je het ook samen in een kommetje kunt mikken? Het smaakt immers hetzelfde.
Natuurlijk smaakt het hetzelfde, maar de ervaring is totaal anders, belooft Andrea. Het kost natuurlijk meer tijd dan het smeren van twee boterhammen, maar het resultaat is er ook zeker naar! Als je eten met aandacht bereidt, zul je merken dat je er ook meer van geniet. In feite gun je jezelf zo een positieve start van je dag, een verwenmomentje. En volgens Andrea verdienen we dat allemaal. Ben ik het hartstikke mee eens.
Gluten- en lactosevrij feestontbijt
En weet je wat nog het leukste is? Dit ontbijt is glutenvrij! Je kunt lactosevrije yoghurt gebruiken of soyaproducten en dan is je ontbijt zelfs gluten- én lactosevrij.
Meer inspiratie opdoen voor laagjesontbijtjes? Check Wonderlicious op Instagram! Heb jij nog tips of ideetjes voor het perfecte feestelijke ontbijt in een glas? Dan hoor ik het graag hieronder!
Andrea says
Hartstikke leuk artikel geworden! Hoop dat het veel mensen inspireert.
Saskia de Laat says
Ja hè Andrea 🙂 en ik hoop het ook!
Patty says
Zeker weten Andrea. Ik moet wel eerst overtuigd worden van het gemak. En dat is je gelukt! ’s Morgens klaar maken lijkt wat omslachtiger dan die boterham met kaas. Maar, je kunt het ook de dag van te voren al maken of voorbereiden. De volgende morgen uit koelkast halen en dekseltje erop. Klaar!
Dank je voor deze gezonde en oogstrelende start up :-).
Alma says
Wens je een heel gezellig en creteiaf 2013 toe Jannie, en dat we maar veel mooi’s mogen bewonderen dan hebben wij het altijd naar ons zin en genieten we met een big smile;o))))Warme groetjes,Anita