Als mensen me vragen waar ze me ’s nachts voor wakker kunnen maken, dan staan deze heerlijke Aziatische spring rolls met eend zeker weten in de top 5. Ik maak ‘m regelmatig, als voorgerecht bij een etentje, als snack of als lunch. Soms eten we zelfs spring rolls als avondeten. Ze zijn heerlijk fris, knapperig en nog super gezond ook!
- tapiocavellen (te koop bij de toko)
- potje hoisinsaus (toko of grote Albert Heijn)
- 1 eendenborstfilet
- 20 – 30 gram koriander
- halve komkommer
- 4 a 6 bosuitjes
- 2 eieren (L)
- scheutje melk
- wokolie (of andere olie)
- chilisaus
- sesamzaadjes (twee kleuren)
- rode peper
- mihoen (een klein nestje)
- Leg de eendenborstfilet met de huid naar boven en snijd de huid met een scherp mes schuin in. Doe hetzelfde de andere kant op, zodat een ruitpatroon ontstaat.
- Zet een pan met antiaanbaklaag op het vuur en leg de eendenborstfilet met de huid naar beneden in de pan. Laat de filet zo zeker 10 minuten liggen op middelmatig vuur, tot het vet gesmolten is en de huid lekker knapperig is. Draai de eendenborst vervolgens om en bak hem nog 5 tot 10 minuten tot de eend van binnen nog rosé is. Laat de eendenborst afkoelen op een bord.
- Snijd de halve komkommer in de lengte door de helft. Snijd er vervolgens in de lengte plakken van. Leg de plakken op elkaar en snijd dunne repen in de lengte (julienne). Snijd ook de bosui en de rode peper in lange dunne repen. Doe alle groente apart in kommetjes.
- Klop twee eieren met een scheutje melk, peper en zout in een kommetje. Warm wat wokolie op en bak een omelet van de eieren. Haal de omelet uit de pan en laat hem afkoelen op een bord. Snijd daarna in reepjes en doe in een kommetje.
- Zet een pannetje water op en voeg het nestje mihoen toe als het water kookt. Trek de mihoen met een vork wat uit elkaar. Giet het water na 2 minuten koken af en spoel af met koud water. Doe in een kommetje.
- Snijd de eendenborstfilet in dunne reepjes en doe in een kommetje. Hak de koriander grof en doe, inclusief steeltjes, ook in een kommetje.
- Zet een bord klaar. Pak een hapjespan of kom en vul deze met lauw water. Week een tapiocavel ongeveer 30 seconden onder water en leg hem op het bord. Leg in het midden, in de lengte, wat bosui, komkommer, koriander, ei, rode peper en mihoen. Vouw de zijkanten over de vulling en rol de spring roll op. Herhaal dit proces tot al je vulling op is!
- Leg de spring rolls op een bord en gooi er eventueel wat sesamzaadjes, koriander en/of rode peper overheen. Serveer de hoisinsaus, de chilisaus en de twee kleuren sesamzaadjes in aparte kommetjes als dip.
- Smullen maar!
Spring rolls met garnalen
Hou je niet zo van eendenborstfilet of krijg je mensen over de vloer die geen vlees eten? Vervang dan de eendenborst door jumbogarnalen, gekookt en wel. Marineer ze even in wat zonnebloemolie, peper, zout en een teentje geperste knoflook en doe er twee of drie in elke spring roll. Je hebt waarschijnlijk twee pakjes garnalen nodig als je alle andere ingrediënten op wil maken.
[…] de Japanse keuken (Hawaii ligt immers vlakbij Japan) en echt heel erg lekker! Ook deze spring rolls zijn […]