Ken jij iemand die niet van de Italiaanse keuken houdt? Me neither! Italiaans eten gaat om het genieten van eenvoudige gerechten, gemaakt met heerlijke verse ingrediënten. Zoek je inspiratie voor een Italiaans etentje of Italiaans themafeestje? Dan ben je met deze blog aan het juiste adres, perfettissimo!
Italiaanse amuse: caprese met pesto en parmaham
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Deze heerlijke capreseprikkertjes met mozzarellabolletjes, cherrytomaatjes en basilicum zijn gewoonweg jammie. Het enige wat je nodig hebt zijn wat prikkertjes, rijg de mozzarella, tomaat en basilicum er om-en-om aan. Het onderste balletje mozzarella heb ik even in wat pesto gerold, voor extra smaak. En onderin de glaasjes heb ik ook wat pesto gedaan. Die kun je lekker opsmikkelen met je rolletje parmaham of de stukjes tomaat. Nom nom hoor!
Je kunt de pesto natuurlijk kant-en-klaar kopen in de winkel, nothing wrong with that. Maar als je wat tijd over hebt en écht iets bijzonders op tafel wilt zetten, kun je de pesto natuurlijk het beste zelf maken. Ik heb voor de pesto op de foto hieronder gewoon wat lekkers in de keukenmachine gedaan (waaronder rucola, knoflook, citroen, olijfolie, walnoten, pecorino, basilicum, peper en zout). Zo simpel en zo klaar! Kijk hier eens voor meer pesto-inspiratie.
Voorgerecht: ravioli met spinazie en ricotta
Als voorgerecht serveer je natuurlijk pasta! Zelfgemaakte pasta, wel te verstaan. Voor de ravioli op de foto hieronder heb ik dit basisrecept gebruikt. Ik heb de ravioli gevuld met een gebakken mengsel van spinazie, ricotta, gesneden sjalotjes en knoflook (plus peper en zout). Overgiet het geheel met wat goede olijfolie en sprenkel er wat geraspte Parmezaanse kaas overheen als finishing touch. Delicioso!
Nog een tip bij dit recept: zorg dat je de echte Italiaanse meel gebruikt, de gelige semola di grano duro. Alleen dan krijg je echt lekkere pasta. Ik kon het helaas niet vinden bij de Jumbo om de hoek, dus heb het met gewoon meel gedaan. Ook lekker, maar het kan echt véél beter.
Hoofdgerecht: kip met parmaham en mozzarella
Dit hoofgerecht van kip met mozzarella en basilicum in een jasje van pancetta of parmaham is één van mijn favoriete recepten. Dit gerecht is gebaseerd op een recept van de Australische topkok Donna Hay, maar ik heb er mijn eigen twists aan gegeven. Het fijne aan dit gerecht is; je kunt het makkelijk voor een grote groep mensen maken. Hou ongeveer 1 kipfilet per persoon aan en je zit goed! Het recept voor de kip met pancetta vind je hier.
Serveer bij de kip een lekkere groene salade of gebakken spinazie met wat zout en knoflook. Wil je nog wat koolhydraten erbij? Ga dan voor aardappeltjes in de schil (met tijm en rozemarijn als je dat lekker vindt) uit de oven of een heerlijke knoflookrisotto.
Dessert: tiramisu met rood fruit
Oh. My. Lord. Deze friszoete tiramisu met zomers fruit is echt to die for. Het recept is van Andrea van Wonderlicious en het is echt goddelijk. Eén van de lekkerste desserts die ik ooit gegeten heb (en ik ben helemaal geen toetsjesfan, moet ik eerlijk toegeven). UPDATE: Helaas staat het recept van Andrea niet meer online, maar volgens mij is dit dezelfde!
Nog wat tips bij dit recept: ik had iets meer lange vingers nodig dan in het recept staat (ongeveer 210 gram), maar dat hangt denk ik ook heel erg af van hoe groot de schaal is die je gebruikt. De volgende keer gebruik ik daarnaast ook maar de helft van de hoeveelheid wijn om over de koekjes te gieten; slechts 150 ml in plaats van 300.
De wijn die ik gebruikt heb bevatte 15% alcohol en dat gaf de lange vingers een te sterke alcoholkick naar mijn smaak. Ik zou dus zeggen: pas de hoeveelheid wijn aan naar smaak en aan het alcoholgehalte van de wijn die je gebruikt! Wat je ook doet, dit dessert wordt gegarandeerd een succes bij je gasten. Het is zó lekker!
Drinken niet vergeten?
Nee zeker niet! Start je Italiaanse dinertje met een heerlijke scroppino (een cocktail van wodka, sorbetijs en Prosecco). En serveer bij je amuse en voorgerecht een lekker glaasje Prosecco. Maak een heerlijk fruitwatertje met aardbeien en verse munt dat je een aantal uren vantevoren in de koelkast zet. Jammie!
Eigenlijk hoor je bij een Italiaans menu ook echte Italiaanse wijnen te drinken. Ga bijvoorbeeld voor een Pinot Grigio of een Soave als je van frisse witte wijnen houdt. Italianen zijn niet zo van de stevige witte wijnen, dus als je liever een Chardonnay of Viognier drinkt (wat wel beter past bij het hoofdgerecht), zou ik smokkelen en bijvoorbeeld een Franse of Californische kiezen.
Antoinette says
Waar staat het recept voor die heerlijke tiramisu met rood fruit??
Nancy says
Beste,
Waar vind ik het recept voor die fruittiramisu ?
MVG NN
Saskia de Laat says
Ik heb het weer gevonden gelukkig! Linkje staat erbij.
Broekhuis says
Waar vind ik het recept van de fruittiramisu?
Marij says
Waar vind ik het recept van die heerlijke tiramisu in hetbitaliaanse menu
Jacqueline says
Hallo saskia,
Waar vind ik het recept van de tiramisu???
Saskia de Laat says
Ik vrees dat het recept offline gehaald is :(. Ik kan het nergens meer vinden. Zo jammer!
henniedool@upcmail.nl says
Leuke ideeën maar er staat nergens een recept bij.
Saskia de Laat says
Hoi Hennie, de linkjes naar de recepten staan er weer in 🙂
johan says
voor wie het recept niet vind,klik op “maar volgens mij is dit dezelfde!”
Dan kom je alles te weten 😉
Claudia says
Waar kan ik het hoofdgerecht recept kip vinden? Lijkt me heerlijk! Maar het linkje werkt niet.
Saskia de Laat says
Als het goed is, werkt het linkje weer!